Καλλιεργητές κρεμμυδιών στην Κορυτσά: Σε κίνδυνο να πετάξουν την παραγωγή τους

Καλλιεργητές κρεμμυδιών στην Κορυτσά: Σε κίνδυνο να πετάξουν την παραγωγή τους

Οι αγρότες του χωριού Porodine της Κορυτσάς εγκαταλείπουν την παραγωγή κρεμμυδιών. Τα διατηρούσαν μέχρι τώρα στις αποθήκες, αλλά η παραγωγή δεν αποφέρει πλέον κέρδος ως εμπόρευμα αποθέματος. Σύμφωνα με τους αγρότες, η παραγωγή έμεινε απούλητη καθώς τα σέρβικα κρεμμύδια κυριαρχούν στην αγορά.

Οι αγρότες του χωριού, που βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από την Κορυτσά, όπως φαίνεται στην εικόνα, έχουν ανοίξει και διαλέγουν τα απομεινάρια των κρεμμυδιών που διαθέτουν ακόμα.

Περίπου το 70-80% των κρεμμυδιών της περιοχής δεν διατίθεται στην αγορά. Πρόκειται για την ποικιλία του "κρεμμυδιού του νερού" η οποία δεν είναι ανθεκτική στη μακροχρόνια αποθήκευση. Δύο από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές της περιοχής, αναφέρουν ότι έχουν εκατοντάδες κιλά κρεμμύδια που κινδυνεύουν να πεταχτούν στο κανάλι, καθώς το τέλος Φεβρουαρίου φέρνει την υποβάθμιση της αποθήκευσής τους.

"Σήμερα έχουμε 300 κιλά σε απόθεμα. Δεν υπάρχει αγορά, τα αυτοκίνητα δεν έρχονται, τα παίρνουμε πίσω. Δεν υπάρχει κέρδος ούτε για να τα δουλέψουν. Αυτή τη στιγμή με 65 λεκ το κιλό. Μετά από δύο εβδομάδες, όλα πετιούνται στο κανάλι", δήλωσαν οι αγρότες.

Οι δύο αγρότες αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της επιδρομής της αγοράς από σέρβικα κρεμμύδια. Η τιμή χονδρικής είναι περίπου 60 λεκ, αλλά για τα δικά τους κόστη και έξοδα, η τιμή θα έπρεπε να είναι 120 λεκ το κιλό.

Το χωριό έχει περίπου 10 μεγάλους καλλιεργητές της πιο ανοιχτής καλλιέργειας κρεμμυδιών, ενώ στην περιοχή έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη νέα αγροτική περίοδο χωρίς να έχουν πουλήσει τα κρεμμύδια της περασμένης χρονιάς.

...

Με ψίχουλα παρηγορεί η αλβανική κυβέρνηση τους αγρότες

Τα πολλά χρήματα είναι για παραχωρήσεις. Οι δεκάρες μένουν για τους αγρότες. Εντός αυτού του μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο για τη στήριξη των αγροτών για φέτος, το οποίο, ό...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου