ΔΕΗ: Διείσδυση στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

ΔΕΗ: Διείσδυση στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε τα σχέδια της εταιρείας για την είσοδο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβη Geoffrey Pyatt, στην Ουάσιγκτον.

Η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει την αγορά της ENEL Ρουμανίας και περιλαμβάνει δίκτυα, προμήθεια ενέργειας και μονάδες ΑΠΕ. Στα νέα σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση στην αγορά της Βουλγαρίας ή/και σε άλλες περιοχές, με στόχο την εγκατάσταση 1,1 GW ισχύος έως το 2030.

Ο ενεργειακός διάδρομος παρέχει συνέργειες στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί ευκαιρίες για διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών στην οποία πρόσφατα εντάχθηκε η χώρα, αποτελώντας ένα έργο συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, η είσοδος της εταιρείας στην περιοχή αντιμετωπίζεται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο που μειώνει το ρίσκο και διευκολύνει τη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνει την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

«Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον πρέσβη Geoffrey Pyatt, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, και να του παρουσιάσω το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε., και την περιφερειοποίησή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τον ενημέρωσα για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και στην υπόλοιπη Περιφέρεια, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ Α.Ε. όσον αφορά την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων των περιοχών και την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών!».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου