Αλβανία: 30% περισσότεροι κρατούμενοι από ό,τι στην Ε.Ε

Αλβανία: 30% περισσότεροι κρατούμενοι από ό,τι στην Ε.Ε

Στην Αλβανία, κοινωνικές ομάδες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Συνήγορος του Λαού εκφράζουν ανησυχίες για τη συνεχή αύξηση των ατόμων στα ιδρύματα κράτησης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεχώρισε αυτό το πρόβλημα και συνέστησε στις αρχές να λάβουν μέτρα για την επίλυσή του. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις φυλακές βρίσκονται πάνω από 5.670 πολίτες, εκ των οποίων το 59% είναι υπό κράτηση, ποσοστό πάνω από 30% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

...

Για νέα συμφωνία οδεύουν Αλβανία - Ιταλία με επίκεντρο τους Αλβανούς κρατούμενους

Μετά τη συμφωνία Ράμα-Μελόνι για τους μετανάστες, αναμένεται να επιτευχθεί κι άλλη συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας. Πρόκειται για συμφωνία με την οποία οι Αλβανοί κρατούμενοι στην Ιταλία μπορούν ...

Για όσους γνωρίζουν αυτές τις εξελίξεις, αυτά τα στατιστικά στοιχεία τοποθετούν την Αλβανία στην τελευταία θέση των χωρών της περιοχής και της Ευρώπης για τον υψηλό αριθμό κρατουμένων, σε σχέση με τον πληθυσμό των φυλακών στο σύνολό του, καθώς και αντικατοπτρίζουν σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα παραβίασης της ελευθερίας του ατόμου, καθώς θεωρείται αθώο αλλά πρακτικά βρίσκεται στη φυλακή. Πολλοί νομικοί θεωρούν ότι το μέτρο ασφαλείας «φυλάκιση» είναι το τελευταίο που πρέπει να εφαρμοστεί και ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από την κακή εφαρμογή του νόμου.

Το μέτρο ασφαλείας «φυλάκιση» στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναγράφεται ως το προτελευταίο από τα 7 είδη αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει η ποινική νομοθεσία, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η υποχρέωση εμφάνισης στη δικαστική αστυνομία, η εγγύηση ή κατ' οίκον περιορισμό. Ο αριθμός των κρατουμένων στην Αλβανία, σε σχέση με τον πληθυσμό των φυλακών συνολικά, είναι υψηλός τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το 2001 ήταν το 47,8% του συνόλου, το 2015 μειώθηκε στο 30% περίπου, ενώ μετά από φέτος που συμπίπτει με την έναρξη της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη αυξάνεται σημαντικά και σήμερα είναι περίπου 59%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η μεταρρύθμιση του νόμου, που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια, δημιούργησε μεγάλα κενά στο σύστημα αφαιρώντας δικαστές και εισαγγελείς από τη διαδικασία ελέγχου (Vetting), οδηγώντας σε παράταση των προθεσμιών έρευνας και δίκης και, κατά συνέπεια, του χρόνου κράτησης για τα πρόσωπα που υπόκεινται σε αυτό το μέτρο ασφαλείας. Η Συνήγορος του Λαού Erinda Ballanca, που σχετίζεται με αυτό το θέμα, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα γενικό λάθος πνεύμα στην Αλβανία, ότι όλοι όσοι κατηγορούνται για ποινικό αδίκημα πρέπει να φυλακίζονται αμέσως.

Η Αλβανία έχει επίσης υψηλό αριθμό καταδίκων με τελική απόφαση, περίπου 180-190 κατάδικοι ανά 100.000 κατοίκους σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 140. Ορισμένα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών, δημιουργούν μια σαφέστερη εικόνα για ορισμένα στοιχεία που θεωρείται ότι αύξησαν τον πληθυσμό των κρατουμένων. Σχετίζονται με την αύξηση του αριθμού των ποινικών υποθέσεων, οι οποίες το 2015 έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 25%, αλλά και πάλι, σε σύγκριση με δύο δεκαετίες πριν, παραμένουν δύο φορές υψηλότερες.

Οι αρχές αναφέρουν στους κύριους λόγους για την αύξηση του αριθμού των προφυλακισθέντων την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θεσμών ποινικής δικαιοσύνης (313 από τους 400 προφυλακισμένους μόνο στη φυλακή, 200 είναι υποκείμενα του ΣΠΑΚ) καθώς και τη δυσκολία που συναντούν οι εισαγγελείς κατά τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων. Τέλος, σε αυτές τις δυσκολίες προστέθηκαν κενά στο δικαστικό σύστημα ως αποτέλεσμα του Vetting.

Όμως οι νομικοί έχουν άλλη κοινωνική άποψη, δίνοντας σημασία στην αυστηροποίηση των ποινών που σχετίζονται με κλοπές ρεύματος, ή κατασκευές χωρίς άδεια πριν από μερικά χρόνια.


«Η φτώχεια δεν διορθώνεται με τη φυλακή. Σχετικά με την κλοπή ρεύματος, συμφωνώ ότι ένας διευθυντής εργοστασίου πρέπει να τιμωρείται όταν κλέβει ενέργεια σε συνεργασία με διευθυντή του OSHEE. Αλλά όχι ένας φτωχός, όταν δεν έχουμε καθορίσει κατώτατο μεροκάματο, μάλλον δεν έχει ψωμί.», δήλωσε δικηγόρος.

«Πέντε φορές περισσότερα ξοδεύονται τον μήνα για έναν κρατούμενο παρά για μια οικογένεια που έχει ανάγκη. Αν υπολογίσουμε τις αποζημιώσεις για τα άδικα μέτρα, το κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο» - συνέχισε η Erinda Ballanca, Συνήγορος του Πολίτη. Η Γενική Εισαγγελία είπε ότι οι κενές θέσεις στα ανακριτικά όργανα ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των εισαγγελέων από τη διαδικασία ελέγχου έχουν δυσκολέψει το έργο των εισαγγελέων.

Η Pranvera Pustina, εισαγγελέας και διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας σύλληψης και φυλάκισης, σε σχέση με άλλα αναγκαστικά μέτρα, έχουν βάρος περίπου 50% και ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά αρκετά ποσοστά. . Ξεχωρίζει τη σημασία για τους εισαγγελείς της εφαρμογής του νόμου, που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγηση αυτών των μέτρων.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία 5 χρόνια το δικαστήριο άφησε σε ισχύ κατά μέσο όρο περίπου το 84% των μέτρων ασφαλείας σύλληψης και φυλάκισης, που επιβλήθηκαν από την εισαγγελία. Ανησυχίες για το υψηλό επίπεδο του πληθυσμού κράτησης στην Αλβανία έχουν επισημανθεί σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ομάδων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το φαινόμενο αυτό σχετίζονται σε πολλές περιπτώσεις με την άδικη στέρηση της ελευθερίας ενός ατόμου, καθώς και με το οικονομικό κόστος που προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις για αποζημίωση προσώπων στα οποία έχει εφαρμοστεί το άδικο μέτρο ασφαλείας «φυλάκιση». Ένα από αυτά χορηγήθηκε πρόσφατα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

...

Αλβανοί κρατούμενοι πληρώνονται από τη βρετανική κυβέρνηση 1500 λίρες για να επιστρέψουν στην Αλβανία

Σε ορισμένους κρατούμενους στη Μεγάλη Βρετανία προσφέρθηκαν 1.500 λίρες για να γυρίσουν πίσω στην Αλβανία, σύμφωνα με το BBC και κάποιοι σχεδιάζουν να επιστρέψουν ως ευκαιρία να δραπετεύσουν από τη φυ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου