Η γεωργία είναι ένας από τους τομείς που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι λίγα τα σενάρια όπου ολόκληρα χωράφια με σιτάρι πριν από τη συγκομιδή ισοπεδώνονται από χαλάζι ή πλημμύρες, καθώς και ζημιές σε άλλες καλλιέργειες.
Το Υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας παραδέχεται ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι παρούσες, αλλά το επίπεδό τους δεν είναι ακόμη τέτοιο ώστε να αλλάξει ο χάρτης των αγροτικών καλλιεργειών.
Κατόπιν τούτου, το υπουργείο παραδέχεται ότι στόχος του παραμένουν τα μέτρα μείωσης των πιθανών ζημιών στη γεωργία, καθώς και ο προσανατολισμός των επενδύσεων σε εκείνους τους τομείς όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως η άρδευση και η αποχέτευση.Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ένα πρόβλημα στο οποίο κάθε χώρα δεν μένει αδιάφορη, λόγω των συνεπειών που εμφανίζονται σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Σήμερα υπάρχουν αρκετές διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η γεωργία θα υποφέρει τα επόμενα χρόνια από την κλιματική αλλαγή. Η Αλβανία δεν εξαιρείται από την κλιματική αλλαγή.
Τα 9 από τα 10 πιο ζεστά χρόνια από το 1850 σημειώθηκαν τη δεκαετία 2011-2020. Από το 1980-2020, η μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής των Τιράνων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 2℃.
Τα ιστορικά δεδομένα των τελευταίων 30 ετών δείχνουν αύξηση στον αριθμό των ημερών με θερμοκρασίες πάνω από 35℃ και των νυχτών με θερμοκρασίες πάνω από 20℃. Οι θερμές πηγές αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις αποδόσεις ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή την άνοιξη στην ελαιοκαλλιέργεια.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μέχρι το 2050, η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3-2,2℃, ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 4,3%, αλλά η συχνότητα των καταρρακτωδών βροχών θα αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης του ΔΝΤ του Δεκεμβρίου 2022, η αύξηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των υδάτινων πόρων είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να λάβει η αλβανική γεωργία.
Σχόλια