Human Rights Watch: Η συμφωνία Ράμα - Μελόνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Human Rights Watch: Η συμφωνία Ράμα - Μελόνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Ο λ διεθνής οργανισμός Human Rights Watch επέκρινε την Πέμπτη τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ως καταχρηστική και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι, σύμφωνα με τη γνώμη του, η συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Αλβανίας και της Ιταλίας για τη δημιουργία στρατοπέδου επεξεργασίας προσφύγων στην Αλβανία για λογαριασμό του ιταλικού κράτους συνάδει με το αλβανικό σύνταγμα, αλλά ο διεθνής οργανισμός Human Rights Watch φαίνεται να σκέφτεται διαφορετικά. Η συμφωνία ουσιαστικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το οποίο είναι δεσμευτικό για την Αλβανία και, στην ιεραρχία των νόμων, βρίσκεται ψηλότερα από το Σύνταγμα της Αλβανίας.

Το Human Rights Watch, με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, είναι γνωστή για τον ακτιβισμό της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος ή των δικαιωμάτων των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια το καθεστώς Μιλόσεβιτς, επέκρινε την Πέμπτη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας να επιβεβαιώσει τη συνταγματική εγκυρότητα της συμφωνίας.

«Η συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι καταχρηστική από πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας δημιουργίας μιας κατάστασης παγωμένης στις νομικής παροχές για άτομα που έχουν ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ωστόσο, το σχέδιο κράτησης στην Αλβανία ανθρώπων που διασώθηκαν στα ιταλικά ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα φαίνεται να προχωρά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Το σχέδιο εγείρει πολλά ερωτήματα. Πώς θα καταφέρουν τα ιταλικά πλοία διάσωσης να ελλιμενιστούν στην Αλβανία αντί για το πλησιέστερο λιμάνι της Ιταλίας και πώς αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο; Θα χωριστούν οι οικογένειες; Πού και πώς και από ποιους θα εντοπιστούν οι «ευάλωτοι» άνδρες; Πώς θα εγγυηθούν οι ιταλικές αρχές δίκαιες διαδικασίες ασύλου ή δικαστική επαναξιολόγηση των απαγορεύσεων που θα γίνουν στην Αλβανία;».

Η συμφωνία έχει εγείρει ανησυχίες όχι μόνο ότι τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο μπορεί να παραβιαστούν με την παραμονή τους στην Αλβανία, αλλά και λόγω της πιθανής νομικής ευθύνης της Αλβανίας για αυτές τις παραβιάσεις.

...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας εγκρίνει τη συμφωνία Ράμα - Μελόνι

Νόμιμη έκρινε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας τη συμφωνία για τη μετανάστευση που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι.Μέσω δελτίου...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου