Όταν το Ειδικό Δικαστήριο έθεσε υπό κατάσχεση τον αποτεφρωτήρα του Φίερι, το έργο ήταν ακόμη ημιτελές. Ο Φαρουντίν Αράπι, ο διαχειριστής που ορίστηκε από το κράτος για τη διαχείριση του αποτεφρωτηρίου, δήλωσε ότι χρειάζονται άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Όμως τα κεφάλαια δεν δόθηκαν ποτέ.
Το αποτεφρωτήριο, που μέχρι τότε κόστιζε στους Αλβανούς φορολογούμενους 30 εκατ. ευρώ, «καταστράφηκε» έναντι 3 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Αράπι προσπάθησε μάταια καλώντας πολλές φορές δημόσια την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Ενέργειας ως αναθέτουσα αρχή για την εκταμίευση των κονδυλίων. Μάλιστα, αυτό του έφαγε το «κεφάλι». Οι απαιτήσεις του κ. Αράπι προφανώς δεν άρεσαν ούτε στην Μπελίντα Μπαλούκου (αντιπρόεδρος αλβανικής κυβέρνησης) ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Ως αποτέλεσμα, ο κ. Αράπθ συνταξιοδοτήθηκε με την απόλυσή του από τη διοίκηση του αποτεφρωτηρίου Φίερ.
Πριν από μία ημέρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Φιέρο ενέκρινε τη συμφωνία διατοπικής συνεργασίας με άλλους δήμους της επαρχίας για τη διαχείριση του αποτεφρωτηρίου στο εργοστάσιο αστικών απορριμμάτων. Εν ολίγοις, ο αποτεφρωτήρας Fieri θα χρησιμοποιείται πλέον απλώς ως χώρος υγειονομικής ταφής μέχρι την ημέρα που θα εξαντληθεί ο χώρος. Τα 30 και κάτι εκατομμύρια ευρώ του αποτεφρωτηρίου πέταξαν μακριά, αλλά ενώ στο Φιέρι δεν έχει τελειώσει ακόμη ο χώρος υγειονομικής ταφής, στα Τίρανα έχει κορεστεί. Για αρκετούς συνεχόμενους μήνες, η Υπηρεσία Διαχείρισης Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων έχει εκδώσει θεσμικά συναγερμό ότι η χωματερή της Σάρρα δεν έχει πλέον χώρο για την εναπόθεση απορριμμάτων. Όμως οι επίσημες επιστολές παραμένουν αναπάντητες. Όπως απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις για οικοδομικές άδειες για άνοιγμα επιπλέον κυψελών στον αποτεφρωτήρα.
Στα Τίρανα η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη και μόλις ένα βήμα από την κατάρρευση. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, η μέρα που θα μαζεύονται τα σκουπίδια στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι πολύ κοντά. Εν ολίγοις, κάποιος βυθίζει γρήγορα τα Τίρανα σε κρίση σκουπιδιών.
Αυτό δεν είναι αστείο. Η καθυστέρηση του SPAK να ολοκληρώσει τις έρευνες και να εκδικαστεί η υπόθεση του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων μόνο επιδεινώνει την κρίση. Επί του παρόντος, η αλυσίδα διαχείρισης απορριμμάτων στην πρωτεύουσα είναι μια αλυσίδα που αποτελείται από πολλούς κρίκους συγκολλημένους σε χάος. Από τον Δήμο, στο Υπουργείο Ενέργειας και τέλος στον Φορέα Διαχείρισης Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων. Αυτή είναι η ιδανική φόρμουλα για το χάος.
Ένα χάος, το οποίο προφανώς εκμεταλλεύεται το αλβανικό κράτος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Μια εκδοχή λέει ότι κανείς στα κρατικά γραφεία δεν θα ρισκάρει να πετάξει την υπογραφή για να λυθεί μια υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης πιστοποιημένη ως διεφθαρμένη υπόθεση.
Μια άλλη εκδοχή λέει ότι κάποιος νοιάζεται να βαθαίνει το σκάνδαλο του αποτεφρωτηρίου για να εκτελεί πολιτικά τους αντιπάλους του είδους και να συγκαλύπτει άλλα σκάνδαλα που συμβαίνουν καθημερινά σε άλλους τομείς.
Αν τα Τίρανα πνιγούν στα σκουπίδια, η κυβέρνηση θα έχει λόγο να λέει ότι ο αποτεφρωτήρας ήταν η λύση.
Σχόλια