Οι χώρες QUINT ζητούν από το Κόσοβο να αναστείλει την απόφαση για την απαγόρευση του σερβικού δηναρίου

Οι χώρες QUINT ζητούν από το Κόσοβο να αναστείλει την απόφαση για την απαγόρευση του σερβικού δηναρίου

Οι πρεσβείες των πέντε βασικών δυτικών χωρών ζήτησαν από τις αρχές στο Κοσσυφοπέδιο σήμερα, Κυριακή να αναστείλει την εφαρμογή του κανονισμού της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τον οποίο το ευρώ θα είναι το μόνο νόμισμα για την πραγματοποίηση πληρωμών σε μετρητά στη χώρα.

Σε κοινή δήλωση, οι επικεφαλής των αποστολών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η αναστολή θα επιτρέψει μια επαρκή μεταβατική περίοδο για σαφή και αποτελεσματική δημόσια επικοινωνία, ενώ τόνισαν ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω.

«Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο της ρύθμισης στα σχολεία και στα νοσοκομεία ιδιαίτερα, για τα οποία καμία εναλλακτική διαδικασία δεν φαίνεται βιώσιμη αυτή τη στιγμή.

Ο κανονισμός θα έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που λαμβάνουν πληρωμές ή οικονομική βοήθεια από τη Σερβία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Το αίτημα των πρέσβεων ακολούθησε τη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, όπου μέρος των συζητήσεων ήταν και το θέμα της ρύθμισης της Κεντρικής Τράπεζας.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός Κούρτι στη συνάντηση τόνισε «τη σημασία του σεβασμού της συνταγματικότητας και της νομιμότητας στη χώρα από όλους και ταυτόχρονα του σεβασμού των ανεξάρτητων αρχών, εν προκειμένω της Κεντρικής Τράπεζας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπεσνίκ Μπισλίμι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι η μόνη αρχή που εφαρμόζει νομισματικές πολιτικές στη χώρα και οποιαδήποτε πίεση στις αποφάσεις αυτής της τράπεζας αντιπροσωπεύει παρέμβαση στην ανεξαρτησία αυτού του ιδρύματος.

Η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε νέο κανονισμό που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον οποίο το μόνο νόμισμα που επιτρέπεται για την πραγματοποίηση πληρωμών σε μετρητά στο Κοσσυφοπέδιο είναι το ευρώ, απόφαση που έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Σέρβους ηγέτες. Αυτός ο κανονισμός είναι να απαγορεύσει τη χρήση του σερβικού δηναρίου σε περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Σέρβοι πολίτες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο λαμβάνουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους από τη Σερβία σε σερβικά δηνάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται για πληρωμές σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, ειδικά στο βορρά.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η απόφαση είναι μια προσπάθεια καταστροφής του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων καθώς και για την απέλαση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο ανέφεραν ότι με τον νέο κανονισμό θα αυξηθεί η διαφάνεια της αποστολής χρημάτων και θα μειωθούν τα μεγάλα περιθώρια κατάχρησης στο όνομα της στήριξης.

Οι ειδικοί στον τομέα της οικονομίας στο Κοσσυφοπέδιο εκτιμούν την απόφαση ως απολύτως δίκαιη, αλλά επιμένουν ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συντονιστούν πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της, καθώς σύμφωνα με αυτούς, είναι δύσκολο να επιτευχθεί άμεση συμφωνία με τις σερβικές αρχές για αυτό το θέμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου