Αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ ζητά τουρκική εταιρεία που διαχειρίζεται τα εμπορεύματα στον τερματικό σταθμό Δυρραχίου

Αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ ζητά τουρκική εταιρεία που διαχειρίζεται τα εμπορεύματα στον τερματικό σταθμό Δυρραχίου

Προχωρά η δικαστική διαδικασία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για τη σύμβαση παραχώρησης της τουρκικής εταιρείας «Contanier Terminal Durrës» που διαχειριζόταν τα εμπορεύματα στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Δυρράχιο.

Λόγω της μονομερούς λύσης της σύμβασης το 2018, η εταιρεία ζήτησε αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ στην Αλβανική κυβέρνηση στη Διαιτησία.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στη Διαιτησία στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. Μετά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης στις 15 Ιουνίου 2021, τον Δεκέμβριο του 2023, πραγματοποιήθηκαν αρκετές ακροάσεις μεταξύ των μερών από τις 4 έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Η σύμβαση για την παραχώρηση της διαχείρισης, λειτουργίας και τεχνικής βελτίωσης του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Δυρραχίου υπογράφηκε στις 21 Ιουνίου 2011. Η παραχώρηση έγινε για περίοδο 35 ετών. Το τέλος παραχώρησης, το οποίο κατέβαλε η τουρκική εταιρεία στο αλβανικό δημόσιο, αναφερόμενη στη σύμβαση, ήταν το 2% του ετήσιου τζίρου του παραχωρησιούχου, έσοδα που θα εισπράττονταν από την είσπραξη τελών για την υπηρεσία που παρείχε στους φορείς εκμετάλλευσης.

Μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας το 2018, η αλβανική κυβέρνηση καταγγέλθηκε μονομερώς για τη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία, κινδυνεύοντας να πληρώσει τον λογαριασμό των 100 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση που ζήτησε η «Contanier Terminal Durrës».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου