Μειωμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα αλβανικά κρατικά ομόλογα

Μειωμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα αλβανικά κρατικά ομόλογα

Με πολύ χαμηλή απόδοση ξεκίνησε το 2024 για τα κρατικά ομόλογα, τα οποία τον περασμένο Νοέμβριο είχαν φτάσει στην τιμή ρεκόρ του 3,25%. Μάλιστα, κατά την πρώτη δημοπρασία του Ιανουαρίου για το τρέχον έτος τα ομόλογα με ετήσια διάρκεια προσέλκυσαν λίγους επενδυτές, με επιτόκιο πολύ κοντά στο όριο του 3,25%.

Η μέση απόδοσή τους στην εν λόγω δημοπρασία ήταν 3,40%, ποσοστό οριακά αυξημένο σε σχέση με το 3,36% που είχαν στην προηγούμενη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου.

Γενικότερα, κατά την πρόσφατη δημοπρασία του Ιανουαρίου ήταν έντονη η έλλειψη ενδιαφέροντος από φυσικά και νομικά πρόσωπα προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά τραπεζικών ομολόγων με μονοετή διάρκεια που παλαιότερα ήταν περιζήτητα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το συνολικό ποσό των 14 δισεκατομμυρίων λεκ που ανακοινώθηκε αρχικά από το Υπουργείο Οικονομικών, μόνο 10,5 δισεκατομμύρια λεκ καλύφθηκαν από αιτήματα επενδυτών κατά τη δημοπρασία.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών άρχισε να εμφανίζεται με σαφήνεια ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο, καθώς η Τράπεζα της Αλβανίας είχε αυξήσει πρόσφατα το βασικό επιτόκιο στο 3,25%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου