Αλβανία: Οι επιχειρήσεις σε «κρίση» για εργατικό δυναμικό - Αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας

Αλβανία: Οι επιχειρήσεις σε «κρίση» για εργατικό δυναμικό - Αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας

Στην Αλβανία, 542 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν από επιχειρήσεις μόνο την πρώτη μέρα του Ιανουαρίου!

Δεν αναζητούνται μόνο τεχνίτες, αλλά και γιατροί, δάσκαλοι και επαγγελματίες της τεχνολογίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης

Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για εργάτες στα εργοστάσια, τη στιγμή που η βιομηχανία της μόδας έχει εγείρει ως ανησυχία την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τις απώλειες λόγω της υποτίμησης του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Αλβανία εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης και προσανατολισμού της αγοράς εργασίας προς τις υπηρεσίες.

Όμως, ενώ η ζήτηση από τις επιχειρήσεις αυξάνεται για εργαζομένους, από την άλλη, το INSTAT ανέφερε ότι υπάρχουν 77 χιλιάδες άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία απασχόλησης, κυρίως από 15 έως 29 ετών.

Η έλλειψη ελεύθερου και καταρτισμένου εργατικού δυναμικού έχει αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αυτό οφείλεται και στη μετανάστευση. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Instat που αναφέρουν μείωση πληθυσμού σε 50 δήμους της χώρας.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών Έρβιν Μέτε στην παρουσίαση του ετήσιου ισολογισμού για το 2023 δήλωσε ότι στοχεύει εντός του τρέχοντος έτους να μειωθεί στο 10% το επίπεδο της ανεργίας.

...

Εργαζόμενοι από την Ινδία αντικαθιστούν τους Αλβανούς στην ύπαιθρο

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στα εργοστάσια συλλογής και επεξεργασίας φαρμακευτικών φυτών εξακολουθεί να αποτελεί οξύ πρόβλημα για τον κλάδο, στην Αλβανία. Η «Filipi Co», υποστηρίζει ότι η...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου