70 εκατ. ευρώ το κόστος για τη γραμμή μεταφοράς 400kV Αλβανία - Σκόπια

70 εκατ. ευρώ το κόστος για τη γραμμή μεταφοράς 400kV Αλβανία - Σκόπια

Η γραμμή μεταφοράς 400 kV Αλβανία - Σκόπια θα κοστίσει 70,1 εκατομμύρια ευρώ. Ο Διαχειριστής του Συστήματος γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης αυτού του ενεργειακού έργου, το οποίο θεωρεί ότι είναι το σημαντικότερο των τελευταίων 30 ετών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή αυτής της γραμμής θα κατανεμηθεί μεταξύ δανείου από τη γερμανική KfW, επιχορήγησης από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF), που είναι μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και συνεισφοράς από του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (OST). Πιο συγκεκριμένα, το δάνειο που έλαβε από την KfW είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση του WBIF είναι ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Επίσης, άλλη μια επιχορήγηση με τη μορφή συνεργασίας μεταξύ WBIF και GIZ ύψους 1,131 εκατ. ευρώ, καθώς και 5 εκατ. ευρώ από τον OST αποτελούν το σχήμα χρηματοδότησης αυτής της γραμμής μεταφοράς.

Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί σε 2 οικόπεδα. Η πρώτη παρτίδα περιλαμβάνει την κατασκευή των γραμμών μεταφοράς Elbasan - Qafë Thane και Elbasan - Fier, ενώ η δεύτερη παρτίδα περιλαμβάνει την κατασκευή του υποσταθμού 400 kV Elbasan 3 καθώς και την επέκταση και ενίσχυση του υποσταθμού Φίερι.

Επί του παρόντος, τα ενεργειακά συστήματα των δύο χωρών δεν συνδέονται άμεσα και ως εκ τούτου η Αλβανία και τα Σκόπια δεν μπορούν να ανταλλάξουν ηλεκτρική ενέργεια. Εν τω μεταξύ, με την κατασκευή αυτής της γραμμής θα καταστεί δυνατή όχι μόνο η σύνδεση των δύο συστημάτων, αλλά και το άνοιγμα του δρόμου για την ένωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας, των Σκοπίων, του Κοσόβου και περαιτέρω με τις χώρες της Ε.Ε. Με τη θέση σε λειτουργία της γραμμής 400 kV Αλβανία-Σκόπια, η συνολική διασυνοριακή ισχύς του αλβανικού συστήματος μεταφοράς με τις γειτονικές χώρες θα αυξηθεί στα 1500 MW.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου