Πώς η Κίνα προπαγανδίζει την ανάπτυξη του εμπορίου με την Αλβανία

Πώς η Κίνα προπαγανδίζει την ανάπτυξη του εμπορίου με την Αλβανία

Η επιρροή της Κίνας είναι παρούσα στην Αλβανία, αν και με τη μορφή μιας «ήπιας δύναμης» σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής. Η Κίνα μεταφέρει την προπαγάνδα της στην Αλβανία, μέσω των μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η περίπτωση που αναλύουμε σχετίζεται με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και την αφήγηση που σερβίρει στο κοινό το China Foreign Radio, που είναι παρόν στην Αλβανία για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Αυξητική τάση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αλβανίας και Κίνας». Αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξε το China Foreign Radio, για να μεταφέρει αυτό το τέλος της χρονιάς στο αλβανικό κοινό, την πρόοδο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ασιατικής χώρας και της Αλβανίας.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου ξεκινά με την φράση: «Τον 10ο μήνα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, η Αλβανία κατέγραψε μείωση στις εξαγωγές με χώρες της ΕΕ, αλλά υπάρχει αύξηση σε αυτές με τις χώρες της περιοχής και Κίνα».


Περαιτέρω στο άρθρο διευκρινίζεται ότι η αύξηση των εισαγωγών με την Κίνα είναι 26%, λαμβάνοντας υπόψη τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, έναν από τους βασικούς εταίρους της Αλβανίας στο εμπόριο.

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια τάση της αλβανικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των Αλβανών εισαγωγέων και εξαγωγέων να στραφούν στην κινεζική αγορά», υπογραμμίζει το άρθρο του Radio Ejani, του αλβανικού τμήματος του Κινεζικού Ξένου Ραδιοφώνου, που βρίσκεται στην Αλβανία από τον Νοέμβριο του 2012.

Αναφερόμενοι στα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, η Κίνα θεωρείται πραγματικά ως ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, με σχεδόν το 8% του συνολικού όγκου εμπορίου.

«Αν δούμε τα στοιχεία του INSTAT, η ομάδα ορυκτών και καυσίμων κατέχει την κύρια θέση στις εξαγωγές με την Κίνα. Κι αυτό γιατί εδώ και χρόνια η μεταλλευτική βιομηχανία προσανατολίζεται στην κινεζική αγορά και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως από την Ινδία, έχουν επενδύσει στον τομέα της εκμετάλλευσης των μεταλλευτικών πόρων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτές τις εξαγωγές σε αυτήν. Από την άλλη, οι εισαγωγές από την Κίνα είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από τις εξαγωγές, σε τρεις βασικές εμπορευματικές ομάδες: 1-Μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά, 2-Δομικά υλικά και μέταλλα, 3-Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και παπούτσια», υποστηρίζει ο οικονομικός ειδικός Έντουαρντ Γκιοκουτάι.

Αναφερόμενοι στο INSTAT, τους κύριους εμπορικούς εταίρους, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο: Ιταλία (29,5%), Κίνα (7,8%), Τουρκία (6,8%) και Ελλάδα (6,6%)

Από την άλλη, σύμφωνα με το INSTAT, οι εισαγωγές με την Κίνα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δέκα μήνες και ακολουθούν η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Κίνα (26,0%), Γερμανία (5,0%) και ΗΠΑ (28,9%)

Τα στοιχεία που μετέφερε το Radio Ejani στο δημοσίευμα της 8ης Δεκεμβρίου είναι σωστά, αλλά η ερμηνεία τους αφήνει περιθώρια για προπαγάνδα, καθώς το κύριο μήνυμα είναι προσαρμοσμένο στα συμφέροντα της Κίνας. Από την αρχή του άρθρου μαθαίνεται κυρίως ότι οι εξαγωγές με τις χώρες της ΕΕ έχουν μειωθεί και στη συνέχεια τονίζεται ότι αυξήθηκαν με την Κίνα.

«Οικονομικά, η Κίνα ενδιαφέρεται να προωθήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Το μήνυμα σε αυτή τη σχέση «ταιριάζει» με την αφήγηση του κοινού ενδιαφέροντος αντιπαραβάλλοντάς το με το εμπόριο με άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», εξηγεί ο λέκτορας ερευνητικής δημοσιογραφίας Λουτφί Ντερβίσι.

Ακόμη και τα στοιχεία 11 μηνών δεν κλονίζουν τη θέση της Κίνας στο εμπόριο με την Αλβανία. Αναφερόμενοι στο INSTAT, η Κίνα είναι και πάλι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος με 8% του όγκου, μετά την Ιταλία που καταλαμβάνει το 29,2% του εξωτερικού εμπορίου.

«Η Κίνα, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή όσον αφορά τη δημόσια επικοινωνία, δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Το ενδιαφέρον της είναι η προώθηση της αφήγησης της Κίνας ως αναπτυσσόμενης δύναμης, η προώθηση του έργου «One Generation One Road», η προώθηση των τεχνολογικών εξελίξεων», τονίζει ο Dervishi.

Ραδιόφωνο "Ejani"

Πέρα από την οικονομία, το κινεζικό κράτος συνεχίζει τις προσπάθειές του να επεκτείνει την πολιτιστική του επιρροή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα στην Αλβανία.

Από τις 28 Νοεμβρίου 2012, στην Αλβανία, ξεκίνησε η μετάδοση στα FM, το Ξένο Ραδιόφωνο της Κίνας, το αλβανικό τμήμα που βρίσκεται στα Τίρανα και το Δυρράχιο. Αν και με περιορισμένη εμβέλεια στις συχνότητες, το Radio Ejani έχει δώσει μεγάλη σημασία στην παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα. Το Κινεζικό Εξωτερικό Ραδιόφωνο είναι επίσης παρόν στο Facebook, το X και το Instagram, μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι επίσημα απαγορευμένα στην κινεζική επικράτεια. Όχι όμως στην Αλβανία.

Στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, η σελίδα RADIO EJANI μετρά 1,1 εκατομμύρια ακόλουθους και δημοσιεύει κατά μέσο όρο 30 φορές την ημέρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι followers δεν μοιράζονται σχόλια ή αντιδράσεις, παρά τη μεγάλη συχνότητα αναρτήσεων με πληροφορίες από την οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό ή την τεχνολογία, ενώ ο αριθμός των likes, σχολίων ή κοινοποιήσεων στις αναρτήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Από μια έρευνα που έγινε μέσω της βιβλιοθήκης Meta Ad Library (όπου ο καθένας μπορεί να ελέγξει πόσες διαφημίσεις έχει χορηγήσει μια σελίδα ή πόσα χρήματα ξοδεύονται σε αυτές στις δύο πλατφόρμες Meta) διαπιστώσαμε ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2023 το Radio Ejani έχει χορηγήσει 330 διαφημίσεις συνολικά. Από αυτό το σύνολο, οι 39 διαφημίσεις αφορούσαν κοινωνικά θέματα, εκλογές και πολιτική. Από αυτό το μητρώο μπορεί να υπολογιστεί κατά προσέγγιση η συνολική δαπάνη για διαφήμιση. Για παράδειγμα, το Radio Ejani έχει χορηγήσει 289 δολάρια ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια (11 Μαρτίου 2021 - 17 Δεκεμβρίου 2023).

Ένας άλλος δείκτης που δείχνει το ενδιαφέρον της Κίνας για τη διάδοση της επιρροής της είναι η επένδυση στη γενιά νέων Αλβανών μέσω της παροχής σπουδών ή καλοκαιρινών κατασκηνώσεων στην ασιατική χώρα.

Αυτή είναι η πρωτοβουλία «Εγώ και εσύ στο Πεκίνο», ένα πρόγραμμα για την προώθηση της κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού που διοργανώνεται εδώ και αρκετά χρόνια από το Κεντρικό Γραφείο του Ινστιτούτου Κομφούκιου (Hanban) και το Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου (BFSU) ως καθώς και άλλοι οργανισμοί, άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κίνας, όπως περιγράφεται σε άρθρο στον διαδικτυακό αλβανικό ιστότοπο του CRI.

Όλα δείχνουν την παρουσία της επιρροής της Κίνας στην Αλβανία, αν και με τη μορφή μιας «ήπιας δύναμης» σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου