Αλβανία: Απορρίφθηκαν 7 φωτοβολταϊκά έργα με εκτιμώμενη αξία επένδυσης περίπου 700 εκατ. ευρώ

Αλβανία: Απορρίφθηκαν 7 φωτοβολταϊκά έργα με εκτιμώμενη αξία επένδυσης περίπου 700 εκατ. ευρώ

Το ενδιαφέρον για επενδυτικά έργα στην ηλιακή ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά από τις επιχειρήσεις στην Αλβανία και αυτό αντανακλάται πλέον ξεκάθαρα στα αιτήματα που υποβάλλονται για να επωφεληθούν από το καθεστώς των στρατηγικών επενδυτών.

Ενώ νωρίτερα κυριαρχούσαν τα αιτήματα για τουριστικά χωριά, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (KIS) κυριάρχησαν τα ενεργειακά έργα. Το KIS ανακοίνωσε οκτώ αποφάσεις, όλα τα πιθανά ενεργειακά έργα, που επιδίωκαν το όφελος του στρατηγικού επενδυτικού καθεστώτος, αλλά μόνο μία από αυτές έχει εγκριθεί.

Τουλάχιστον επτά έργα με εκτιμώμενη αξία επένδυσης περίπου 700 εκατ. ευρώ δεν έγιναν δεκτά για να επωφεληθούν από το καθεστώς, ενώ η εκτιμώμενη εγκατεστημένη ισχύς για αυτά είναι 940 MW.

Η Επιτροπή αποδέχτηκε μόνο ένα αίτημα που υποβλήθηκε από μια οντότητα που έχει επί του παρόντος την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή και η οποία έχει ενσωματώσει μια γεωργική μονάδα στο τρέχον έργο. Πρόκειται για τον Agorilira Group, η οποία έχει ενεργό συμβόλαιο με το αλβανικό κράτος για αγροτουρισμό. Η εγκατεστημένη ισχύς υπολογίζεται στα 78,4 MW, ενώ η αξία επένδυσης είναι 47 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου