Ραγδαία αυξανόμενη η επένδυση κεφαλαίων στον κατασκευαστικό τομέα στην Αλβανία

Ραγδαία αυξανόμενη η επένδυση  κεφαλαίων στον κατασκευαστικό τομέα στην Αλβανία

Η επιστροφή του κατασκευαστικού κλάδου στον αναπτυξιακό κύκλο, με γνώμονα τη διοχέτευση των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και την ανάπτυξη του τουρισμού προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερη επιχειρηματικότητα στον τομέα αυτό, στην Αλβανία.

Οι κατασκευές κερδίζουν έδαφος, με αποτέλεσμα να είναι μεταξύ των πιο κερδοφόρων κλάδων στην Αλβανία. Ως εκ τούτου, προσελκύει περισσότερα ελεύθερα κεφάλαια, ως αποτέλεσμα της γρήγορης απόδοσης, αλλά και των οφελών που αποκομίζει από τη διοχέτευση άτυπων χρημάτων, τόσο σε κτίρια όσο και σε συναλλαγές πωλήσεων.

Τα ποσοστά κέρδους παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις από έτος σε έτος και από εταιρεία σε εταιρεία, ανάλογα με τον επενδυτικό κύκλο, αλλά ως επί το πλείστον είναι διψήφια. Ακόμη και το 2022, ο κλάδος συνέχισε να αναπτύσσεται για δέκατη συνεχή χρονιά. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στον κατασκευαστικό κλάδο, το 2022, ήταν περίπου 207 δισ. λεκ (1,9 δισ. ευρώ).

Από το 2014, ο κλάδος επέστρεψε στον κύκλο επέκτασης και το 2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008, όταν δημοσιεύονται τα πρώτα στοιχεία από το INSTAT. Η ακίνητη περιουσία έγινε ακόμη πιο δυνατή. Το 2022, η αξία των οικονομικών συναλλαγών στη δραστηριότητα των ακινήτων (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε τρέχουσες τιμές) έφτασε σε ρεκόρ σχεδόν 120 δισ. λεκ, ή 1,1 δισ. ευρώ.

Από το 2019, ο κλάδος γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη, η οποία επιταχύνθηκε ιδιαίτερα το 2022 και συνέχισε την επέκτασή του τους πρώτους μήνες του 2013, καθιστώντας έναν από τους κύριους ηγέτες της οικονομικής ανάπτυξης.

Τόσο οι εταιρείες κατοικιών όσο και οι εταιρείες μηχανημάτων αναφέρουν ικανοποιητικές οικονομικές προοπτικές και διψήφια ποσοστά κέρδους, τα οποία είναι υψηλότερα για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή κατοικιών, αν και για τα διαμερίσματα, τα κέρδη κυμαίνονται με βάση τον επιχειρηματικό κύκλο.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις που επενδύουν στον τομέα των ξενοδοχείων, του τουρισμού και των παραθαλάσσιων θερέτρων γίνονται σημαντικός παράγοντας σε αυτόν τον τομέα και αναπτύσσονται ραγδαία, εκμεταλλευόμενες την επιστροφή της Αλβανίας σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό και τις δημοσιονομικές διευκολύνσεις που έχει προσφέρει η κυβέρνηση για σημάνσεις 5 αστέρων (απαλλαγή φόρου κερδών για 10 χρόνια και κατάργηση του φόρου υποδομής).

Στις τουριστικές κατασκευές κυριαρχούν βίλες, σε συνδυασμό με ξενοδοχεία, που είναι τοπικές επενδύσεις και χρησιμοποιούν ονόματα γνωστών διεθνών brands.


Η «Gjoka Konstruksion», η οποία ενεργεί ως υπεργολάβος της «Gjoka 87» στην παραχώρηση για την κατασκευή της οδού «Rruga e Arbrit», είχε τα υψηλότερα κέρδη σε αξία στον κατασκευαστικό τομέα στα 2,1 δισ. λεκ (20 εκατ. ευρώ), αν και με μείωση 15% σε σχέση για το προηγούμενο έτος. Το περιθώριο κέρδους ήταν 27%, από 36% το προηγούμενο έτος.

Η «Antea Cement» κατετάγη στη δεύτερη θέση, αυξάνοντας τα κέρδη κατά 42%, στα 1,7 δισ. λεκ (16,6 εκατ. ευρώ). Το περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε ελαφρά στο 14,4%.

Η «Green Coast», μέλος του ομίλου BALFIN που κατασκευάζει το τουριστικό συγκρότημα με τις ομώνυμες βίλες στην Παλάσα, είχε κέρδη 1,1 δισ. λεκ (10,7 εκατ. ευρώ) το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, τα οποία είναι ακόμη ανέλεγκτα. με αύξηση 29%. Το ποσοστό επιστροφής βελτιώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 20%. Η εταιρεία αναπτύσσει πολυτελή έργα στη Νότια περιοχή, με την κατασκευή τουριστικών χωριών και ξενοδοχείων.

Ο «Agi Kons» παρουσίασε κέρδη 1,1 δισ. λεκ, σχεδόν 4 φορές υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το ποσοστό κέρδους ήταν 25%. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από οικοδομικές εργασίες για το τρίτο, σύμφωνα με τον ισολογισμό. Αν και τα έσοδα μειώθηκαν ελαφρά, η αύξηση των κερδών προήλθε από το μειωμένο κόστος πρώτων υλών και αναλωσίμων.

Η «INTEKAR - ASL» είναι μια νέα είσοδος στη λίστα με τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, τόσο από πλευράς εσόδων όσο και κερδών, μετά τη νίκη του διαγωνισμού για την κατασκευή της σήραγγας του Λογαρά. Τον πρώτο χρόνο δραστηριότητας η εταιρεία δήλωσε κέρδη 944 εκατ. λεκ (9,2 εκατ. ευρώ), με ποσοστό σχεδόν 18%.

Η «Alb Building» δήλωσε κέρδη 771 εκατ. λεκ (6,9 εκατ. ευρώ), με άνοδο 26%. Το περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε στο 27%. Η εταιρεία συμμετέχει σε πολλά έργα, όπως το οδικό τμήμα Qukës - Qafë Pllocë.

Υψηλά ποσοστά κέρδους άνω του 50% δήλωσε και η «Alba Skela Construction», με επίπεδο 65%, ακολουθούμενο από την «ANDI», και πάλι νέα είσοδος, με 56% κέρδη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου