Πώς οι έρευνες του SPAK επηρεάζουν αρνητικά την εστίαση στην Αλβανία

Πώς οι έρευνες του SPAK επηρεάζουν αρνητικά την εστίαση στην Αλβανία

Οι έρευνες που έχει ξεκινήσει η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) για πρώην ανώτατα στελέχη, αλλά και μέλη του κόσμου του εγκλήματος επηρεάζουν αρνητικά στην κατανάλωση μπαρ και εστιατορίων.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η εντατικοποίηση των ερευνών για μια σειρά φακέλων οργανωμένου εγκλήματος και οι διαφθορές που συνδέονται με τη σύλληψη πολλών ατόμων έχει αναγκάσει τόσο τους πλούσιους όσο και τους εγκληματίες για ξέπλυμα χρήματος να μειώσουν τις εξόδους τους σε εστιατόρια και μπαρ.

Με το τέλος του τουριστικού κύματος, η κατανάλωση σε εστιατόρια και μπαρ επέστρεψε στην πτωτική πορεία.

Μια σειρά από παράγοντες επηρεάζουν τη μείωση των δαπανών για εστιατόρια, ξεκινώντας από την αβεβαιότητα των δαπανών του οικογενειακού καταναλωτή λόγω οικονομικών δυσκολιών και την τάση για αποταμίευση την παραμονή των εορτών, καθώς και ο φόβος έκθεσης σε εστιατόρια για άτομα που κατέχουν βρώμικα χρήματα, λόγω ερευνών του SPAK.

Η πτωτική πορεία αυτής της κατηγορίας έχει αντίκτυπο, λόγω του ότι υπολογίζεται ότι αποτελούν το 10-15% της συνολικής κατανάλωσης σε μπαρ και εστιατόρια.

Συνολικά υπάρχουν 15.500 μπαρ στη χώρα, από 22.000 το 2015, αποτελώντας τη δεύτερη πιο προτιμώμενη δραστηριότητα στη χώρα, μετά τη λιανική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων INSTAT, το 2021 έκλεισαν 854 δραστηριότητες υπηρεσιών τροφίμων και ποτών, με μείωση 5,2%. Μέχρι το 2019 απασχολούνταν στον κλάδο αυτό 45.000 άτομα. Ο αριθμός των εργαζομένων κρίνεται μεγαλύτερος, λόγω παρατυπίας.

Οι έρευνες λοιπόν που ξεκίνησε το SPAK δεν τρομάζουν μόνο τους θαμώνες των μπαρ και των εστιατορίων, αλλά και τους αγοραστές διαμερισμάτων στα Τίρανα.

...

Αλβανία: Οι έρευνες του SPAK «τρομάζουν» τους άτυπους αγοραστές ακινήτων - Αποτελούν περίπου το 40% της αγοράς

Μεσίτες πωλήσεων ακινήτων στην Αλβανία υποστηρίζουν ότι η ανάληψη σειράς ερευνών από το SPAK εναντίον προσώπων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο έχει αντίκτυπο στην αγορά πωλήσεων ακινήτων. Αυτ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου