Αλβανία: Έσοδα 45,5 εκατ. ευρώ από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb σε 9 μήνες

Αλβανία: Έσοδα 45,5 εκατ. ευρώ από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb σε 9 μήνες

Η παροχή διαμερισμάτων προς ημερήσια μίσθωση γίνεται όλο και μεγαλύτερη ζήτηση από χρόνο σε χρόνο στην Αλβανία. Ο αριθμός των καταλυμάτων στην αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων αυξήθηκε σημαντικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Η υψηλή ζήτηση, ιδίως από ξένους τουρίστες, και οι τιμές υποπολλαπλάσιες από τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την άνθηση αυτού του κλάδου.

Οι παράκτιες περιοχές από τις οποίες ξεκίνησε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο φέτος παρουσίασαν αύξηση της ζήτησης για ημερήσια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κατά τη θερινή περίοδο.

Η μεγάλη εισροή ξένων τουριστών και η μακροπρόθεσμη προοπτική αύξησης του αριθμού τους έχει ωθήσει πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε επιχειρήσεις καθημερινής ενοικίασης ή να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ακίνητα για το σκοπό αυτό, διακινδυνεύοντας τη δημιουργία υπερπροσφοράς ημερήσιας ενοικίασης.

Σύμφωνα με ειδικούς του real estate, η αγορά είναι ήδη υπερπροσφορά και αυτό έχει αναγκάσει πολλούς από τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τις τιμές σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις ημερήσιες τιμές ενοικίασης σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο αριθμός των δομών ημερήσιας ενοικίασης στις δύο διεθνείς πλατφόρμες Booking και AirBnb (σύμφωνα με δεδομένα AirDNA που αναλύει στατιστικά στοιχεία για δομές ημερήσιας ενοικίασης στην πλατφόρμα Airbnb) έφτασε τα 24.902 δωμάτια/διαμερίσματα .

Ο αριθμός των διαθέσιμων καταχωρημένων ακινήτων για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του AirDNA για την πλατφόρμα AirBnb ήταν 15.512 ακίνητα.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, τα ακίνητα προς ενοικίαση αυξήθηκαν κατά 25%. Η προσφορά ημερήσιας ενοικίασης ακινήτων παρέμεινε υψηλή τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σύγκριση με την πτώση που σημειώθηκε μετά το καλοκαίρι του 2019. Τα διαθέσιμα ακίνητα τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 120% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο πριν από την πανδημία.


Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρέασαν ευνοϊκά τη ζήτηση για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις φέτος, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς ακινήτων, είναι η αύξηση της ροής τουριστών που επισκέπτονται την Αλβανία.

Ως αποτέλεσμα, αυτό οδήγησε επίσης σε αύξηση των ακινήτων που καταχωρήθηκαν σε διαδικτυακές πλατφόρμες που συνδέουν τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με τους ενοικιαστές.

Πρόσφατα, το INSTAT δημοσίευσε ότι τη χώρα επισκέφθηκαν τη θερινή περίοδο 7,6 εκατομμύρια τουρίστες. Δεδομένου ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την υψηλή ζήτηση, οι τουρίστες στρέφονται σε αυτές τις μονάδες διαμονής.

...

Από 1 Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων στην Αλβανία θα πρέπει να τα δηλώσουν αλλιώς πρόστιμο 20% ΦΠΑ επιπλέον

 Ο αριθμός των ατόμων που εγγράφουν τα ακίνητά τους στο Booking ή στην AirBnb για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στην Αλβανία έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία λειτουργεί άτυ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου