Το δικαστήριο του Στρασβούργου εξέδωσε ετυμηγορία για μια από τις δολοφονίες της 21ης Ιανουαρίου στα Τίρανα το 2011

Το δικαστήριο του Στρασβούργου εξέδωσε ετυμηγορία για μια από τις δολοφονίες της 21ης Ιανουαρίου στα Τίρανα το 2011

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου εξέδωσε την ετυμηγορία του για τον θάνατο του Aleks Nika, ενός από τους 4 διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στις 21 Ιανουαρίου 2011 στα Τίρανα, μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν δύο παραβάσεις, οι οποίες είναι η ανθρωποκτονία και η συγκάλυψη του περιστατικού.

Το Δικαστήριο υποστήριξε ότι ο νόμος της εποχής και το σχέδιο μέτρων της Φρουράς δεν εγγυώνται την ανθρώπινη ζωή και η καταγγελία του γεγονότος δεν πραγματοποιήθηκε.

Αυτά θεωρούνται παραβιάσεις δύο πτυχών της ζωής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οικογένεια του Νίκα ήταν αυτή που κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά τον θάνατό του.

Η Εισαγγελία Τιράνων άνοιξε εκ νέου την έρευνα πριν από δύο χρόνια για τη δολοφονία του Νίκα, αλλά τα μέλη της οικογένειας ζήτησαν να αναλάβει την υπόθεση το SPAK.

Όμως το SPAK ανακοίνωσε την έλλειψη αρμοδιότητας για τη διερεύνηση αυτού του γεγονότος και η δολοφονία αυτή ερευνάται από την Εισαγγελία Τιράνων.

Μια προηγούμενη έρευνα για τις δολοφονίες της 21ης Ιανουαρίου έστειλε τους Ndrea Prendi και Agim Llupo ως κατηγορούμενους για το συμβάν.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι οι δολοφονίες των Hekuran Dedaj, Faik Myrtaj και Ziver Veiz συνέβησαν από αμέλεια και καταδίκασε τον πρώην διοικητή της Φρουράς, Ndrea Prendi σε φυλάκιση ενός έτους, καθώς και τον φρουρό Agim Llupo σε 3 χρόνια φυλάκιση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου