Βούτσιτς: «Έτοιμοι να εκπληρώσουμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξη του στον ΟΗΕ»

Βούτσιτς: «Έτοιμοι να εκπληρώσουμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξη του στον ΟΗΕ»

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Prva της Σερβίας ότι οι προθεσμίες για μια συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας δεν έχουν πλέον κανένα νόημα και ότι η Σερβία είναι έτοιμη να εκπληρώσει οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξη του στον ΟΗΕ.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν από το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την de facto ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να σχηματίσει το Κοσσυφοπέδιο την Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία. Αυτό αναφέρεται στην επιστολή που υπέγραψαν ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Η επιστολή αυτή έρχεται μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις των ηγετών των τριών βασικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και τον πρόεδρο της Σερβίαςστις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι δεν ζήτησε να γίνει αποδεκτή καμία δευτερεύουσα επιστολή.

Μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, το γραφείο του Κούρτι ανέφερε ότι ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός αρνήθηκε να δεχτεί παράπλευρη επιστολή που υπέβαλε ο Βούτσιτς, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αναιρεί τις τρεις αρχές της Συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων, το παράρτημά της και το προσχέδιο που προτάθηκε από τους πέντε απεσταλμένους που επισκέφθηκαν το Κόσοβο και τη Σερβία στις 21 Οκτωβρίου.

«Είπα ότι είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και πρόσθεσα ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε σχετίζεται με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ή την ένταξη του στον ΟΗΕ», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι έχει ακούσει για πολλές προθεσμίες για συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για περισσότερα από δέκα χρόνια και δεν έχουν πλέον νόημα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε στις 27 Οκτωβρίου ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων και την πρόταση για σύσταση του Συνδέσμου, αλλά πρόσθεσε ότι «η σερβική πλευρά δεν ενδιαφέρεται».

Το Κοσσυφοπέδιο είπε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση για σχέδιο καταστατικού για την ίδρυση του Συνδέσμου «είναι προσεκτικά γραμμένη» στο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία για την Ένωση το 2013 και στη συνέχεια το 2015 σχετικά με τις αρχές για την ίδρυσή της.

Το 2015, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου διαπίστωσε ότι η συμφωνία δεν είναι σε πλήρη αρμονία με το Σύνταγμα.

Η Σερβία απαιτεί από το Κοσσυφοπέδιο να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, αλλά η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει δηλώσει κατά της μονοεθνικής ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου