Απέλαση Τυνήσιου και Κοσοβάρου από το ιταλικό ΥΠΕΣ για εξτρεμιστικές ρητορικές

Απέλαση Τυνήσιου και Κοσοβάρου από το ιταλικό ΥΠΕΣ για εξτρεμιστικές ρητορικές

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι απέλασε από τη χώρα έναν Τυνήσιο και έναν Κοσοβάρο που θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε, φέρεται ότι ήταν «αρκετά ριζοσπαστικοποιημένοι». Μόνο το 2023, η Ιταλία ενέκρινε την απέλαση 56 ατόμων που θεωρήθηκαν επικίνδυνα. Τα ονόματα του Τυνήσιου και του Κοσοβάρου δεν αποκαλύπτονται.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 42χρονος Τυνήσιος κρατούσε μέσα στο κελί του στη φυλακή Piacenza μια φωτογραφία ενός άνδρα οπλισμένου με πολυβόλο και με τη σημαία του ISIS πίσω του. Απελευθερωμένος από τη φυλακή το 2020, ο Τυνήσιος είχε λάβει αρκετές εντολές απέλασης, αλλά δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Στις 26 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε από τις αρχές που τον κράτησαν. Μετά από επικοινωνία των αρμόδιων προξενικών αρχών της Τυνησίας, επαναπατρίστηκε στη χώρα του.

Ενώ ο πολίτης από το Κόσοβο έγινε αντιληπτός από τους ανακριτές που παρακολουθούσαν ομάδα ριζοσπαστικοποιημένων στη Βενετία. Το 2017 συνελήφθησαν 3 Κοσοβάροι πολίτες σε βάρος των οποίων υπήρχαν σοβαρά στοιχεία ενοχής για συμμετοχή σε οργάνωση με στόχο τη διεθνή τρομοκρατία και σχετιζόμενη με την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους.

Στις 14 Οκτωβρίου 2023, ο Κοσοβάρος εντοπίστηκε στην επαρχία της Τεργέστης και συνελήφθη για το ποινικό αδίκημα της παραβίασης της απαγόρευσης επανεισόδου σε ιταλικό έδαφος. Μετά από μια πολύ γρήγορη δίκη στο Ποινικό Τμήμα του Δικαστηρίου της Τεργέστης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών. Ακόμη και ο Κοσοβάρος επαναπατρίστηκε στη χώρα του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου