Αλβανία: Πλήγμα 54,8 εκατ. ευρώ στις εξαγωγές προς Ισραήλ λόγω του πολέμου στην περιοχή

Αλβανία: Πλήγμα 54,8 εκατ. ευρώ στις εξαγωγές προς Ισραήλ λόγω του πολέμου στην περιοχή

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να κοστίσει στην Αλβανία 5,8 δισεκατομμύρια λεκ (54,8 εκατ. ευρώ) σε χαμένες εισαγωγές.

Αυτός είναι ο αριθμός σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του INSTAT για το απόλυτο κεφάλαιο των αγαθών που εισήχθησαν από το Ισραήλ πέρυσι.

Αλβανία και Ισραήλ έχουν 32 χρόνια αμοιβαίες σχέσεις, όχι μόνο διπλωματικές αλλά και εμπορικές. Οι ανταλλαγές αγαθών μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, όπου μόνο πέρυσι οι εισαγωγές αγαθών από το εβραϊκό κράτος έχουν αυξηθεί πάνω από 40,5% και τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί.

Οι κατηγορίες εισαγωγών που διακινούνται στην Αλβανία από το Ισραήλ είναι από τις πιο διαφορετικές. Τα μεταλλευτικά καύσιμα, πετρέλαιο και υποπροϊόντα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγόμενων προϊόντων, με πάνω από 90%. Μόνο πέρυσι εισήχθησαν συνολικά 5,4 δισ. λεκ ορυκτών υλών.

Τα πλαστικά υλικά και προϊόντα καθώς και τα οπτικά ή φωτογραφικά εργαλεία είναι οι δύο σημαντικότερες εισαγόμενες κατηγορίες, με αξία 115,9 εκατ. και 67,9 εκατ. λεκ αντίστοιχα.

Τα ισραηλινά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 0,6% των συνολικών εισαγωγών που διακινούνται στη χώρα. Το ποσοστό του βάρους που καταλαμβάνουν οδηγεί σε αύξηση με τα χρόνια, αλλά ο συνεχιζόμενος πόλεμος μπορεί να εγείρει πολλά ερωτήματα για τη συνέχεια των εμπορικών σχέσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου