Αύξηση κατά 87% των κερδών του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία

Αύξηση κατά 87% των κερδών του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία

Τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία πλησίασαν το επίπεδο των 21 δισ. λεκ (199 εκατ. ευρώ) για τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους και σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ για την περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τα καθαρά κέρδη για τον 8ο μήνα έφτασαν τα 20,8 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 87% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η αύξηση των κερδών επέφερε επίσης σημαντική βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE), με μέση ετήσια βάση, στο τέλος Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 16,78%, από 9,21% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ενώ η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων προ φόρων (ROA) έχει αυξηθεί στο 1,93%, από 1,02% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και η απόδοση περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιανουάριο του 2019.

Τα μηνιαία στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Αλβανίας βασίζονται σε τοπικά πρότυπα εποπτείας και ενδέχεται να έχουν διαφορές με τα αποτελέσματα που βασίζονται σε διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς και τα οποία οι τράπεζες συνήθως αναφέρουν σε τριμηνιαία βάση.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς επιβεβαιώνουν επίσης θετική τάση, αλλά με μικρότερες διαφορές σε σχέση με το 2022. Στο τέλος του 6ου μήνα, ο τραπεζικός τομέας παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 14,7 δισ. λεκ, αυξημένα κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην ανάλυση της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το πρώτο 6μηνο, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αλβανίας εκτίμησε ότι ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε σημαντική αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, που σχετίζεται με την έντονη αύξηση των εσόδων από τόκους παράλληλα με την επιβράδυνση των εξόδων για τόκους. Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα δραστηριότητας και τα έξοδα για προβλέψεις έχουν αυξηθεί, επηρεάζοντας αρνητικά τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου. Τα έσοδα από προμήθειες συνεχίζουν να παραμένουν σταθερά και έχουν γίνει σημαντική πηγή εσόδων για τον τραπεζικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Το καθαρό αποτέλεσμα των τραπεζών επηρεάστηκε θετικά και από τη σημαντική μείωση των ζημιών από επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα, που πέρυσι είχαν αρνητικές επιπτώσεις, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και των αποδόσεων.

Ένας άλλος θετικός παράγοντας είναι η σταθερότητα του δείκτη ΜΕΔ. Ο δείκτης των προβληματικών δανείων στο τέλος Αυγούστου ήταν στο επίπεδο του 5,3%, με ελαφρά άνοδο 0,1 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του έτους και περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Εκτιμάται ότι η ενίσχυση του λεκ και η αναστολή της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αλβανίας επηρέασε θετικά τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αναλογίας των προβληματικών δανείων σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Σε συνθήκες όπου τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξάνονται και τα έξοδα για προβλέψεις δεν παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, το οικονομικό αποτέλεσμα των τραπεζών συνεχίζει να αυξάνεται και, τουλάχιστον σε απόλυτη αξία, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου