4,5 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μίσθωσης γεωργικών εκτάσεων στην Αλβανία

4,5 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μίσθωσης γεωργικών εκτάσεων στην Αλβανία

Τουλάχιστον το 75% των συμβάσεων αγροτικής γης που είχε συνάψει το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης έως τον Δεκέμβριο του 2022 είχαν απλήρωτες υποχρεώσεις μίσθωσης.

Έλεγχος του Ανωτάτου Κρατικού Ελέγχου (KLSH) εκτιμά ότι ο αριθμός των συμβάσεων που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 38 και η αξία των απλήρωτων υποχρεώσεων ήταν περίπου 65 εκατομμύρια λεκ.

«Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι από τις 51 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σήμερα, οι 38 από αυτές ή το 75% έχουν υποχρεώσεις καταβολής ενοικίου συνολικού ποσού 64,6 εκατομμυρίων λεκ, η οποία υποχρέωση για την ημερομηνία 31.12.2020 προκύπτει συνολικό ποσό 68,9 εκατ. λεκ, ενώ για την περίοδο 01.01.2021 – 31.12.2022 παρουσιάζεται στο ποσό των 29 εκατ. λεκ (στις ελεγχόμενες χρήσεις έγιναν εκκαθαρίσεις των υποχρεώσεων από ενοίκια που πιστώθηκαν).

Συνολικά όμως, οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο είναι ακόμη μεγαλύτερες σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου.

Από την άποψη αυτή, έχει προταθεί στον επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών και Επικοινωνιών να λάβει μέτρα για τη σύσταση ομάδας εργασίας, προκειμένου να αξιολογήσει συμβάσεις με προβλήματα αναντιστοιχίας της αξίας της επένδυσης στο επιχειρηματικό σχέδιο σε σύγκριση με την αξία της επένδυσης που παρουσιάζεται στη σύμβαση μίσθωσης.

Ένα άλλο θέμα που επισημάνθηκε είναι η μη εγγραφή της γεωργικής γης στα λογιστικά βιβλία και τις οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2021-2022, η οποία, σύμφωνα με τους ελεγκτές, παραβιάζει τη διαφάνεια και την πλήρη απεικόνιση των στοιχείων ιδιοκτησίας που υπάγονται στη διοίκηση του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού και τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη για προβληματισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου