Αλβανία: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος των εξαγωγών προς Ιταλία για τον Αύγουστο του 2023

Αλβανία: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος των εξαγωγών προς Ιταλία για τον Αύγουστο του 2023

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές αγαθών προς τις χώρες της ΕΕ έφτασαν την αξία των 300 δισ. λεκ (2,8 δισ. ευρώ), ενώ το INSTAT ανακοίνωσε ότι ο κύριος εμπορικός εταίρος για αυτήν την περίοδο είναι η Ιταλία, στην οποία κατευθύνθηκε πάνω από το 29,4% των συνολικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με το INSTAT, η αξία των εξαγωγών προς την Ιταλία υπολογίζεται στα 128,4 δισ. λεκ (1,2 δισ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών προς την Ιταλία καταλαμβάνει ο όμιλος «υφασμάτων και υποδημάτων».

Οι εξαγωγές της κατηγορίας «δομικά υλικά και μέταλλα» στην Ιταλία σε σχεδόν 17,3 δισ. λεκ, ενώ οι εξαγωγές από την κατηγορία «μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά» υπολογίζονται περίπου στα 14,1 δισ. λεκ.

Σχεδόν 3 φορές μειώθηκαν οι εξαγωγές της ομάδας «ορυκτά, καύσιμα και ενέργεια», υποχωρώντας στην αξία των 6,4 δισ. λεκ, από 17,2 δισ. λεκ τον Ιανουάριο-Αύγουστο 2022.

Η Αλβανία εξήγαγε και προϊόντα διατροφής στην Ιταλία, η αξία των οποίων για τους πρώτους 8 μήνες του έτους υπολογίζεται στα 10,2 δισ. λεκ.

Εν τω μεταξύ, μειώθηκαν και οι εισαγωγές. Αναφερόμενοι στα στατιστικά στοιχεία, οι εισαγωγές στην Ιταλία τον όγδοο μήνα του τρέχοντος έτους υπολογίζονται σε 128,9 δισ. λεκ, από 134 δισ. λεκ που ήταν την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου