«Πνίγηκαν» στα σκουπίδια τα Τίρανα - Επιπλέον 5,6 εκατ. ευρώ για την αποτέφρωση τους

«Πνίγηκαν» στα σκουπίδια τα Τίρανα - Επιπλέον 5,6 εκατ. ευρώ για την αποτέφρωση τους

Ο δήμος Τιράνων έχει προσθέσει κονδύλι 600 εκατομμυρίων λεκ (5,6 εκατ. ευρώ) για να πληρώσει το αποτεφρωτήριο των Τιράνων, καθώς ο τελευταίος έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση μη πληρωμής θα σταματήσει την υπηρεσία διάθεσης απορριμμάτων.

Η Ένωση αναγκάστηκε να χορηγήσει η ίδια το ταμείο, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, στο οποίο απευθυνόταν αρχικά ο Δήμος, είπε ότι αρμόδιος σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών είναι η αναθέτουσα αρχή και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας.

Μία από τις κύριες αλλαγές που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό είναι ένα πρόσθετο ταμείο για πληρωμές στον αποτεφρωτήρα των Τιράνων για τη διάθεση απορριμμάτων. Στη σχέση διευκρινίζεται ότι ο Δήμος Τιράνων έχει εξαντλήσει ολόκληρο τον προϋπολογισμό του 2023 για την υπηρεσία αυτή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο ο Δήμος Τιράνων να καλύψει τις υποχρεώσεις για τη συγκεκριμένη σύμβαση από τα δικά του έσοδα παρέχοντας το απαραίτητο κονδύλι μέχρι το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τους πίνακες που συνοδεύουν την απόφαση και αναλυτικά την ανακατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού, το πρόσθετο ποσό για το κονδύλι είναι 600 εκατ. λεκ, ή περίπου 5,6 εκατ. ευρώ.

Το αποτεφρωτήριο Τιράνων υπό έρευνα από το SPAK

Στις αρχές Αυγούστου, μετά από μακρά διαδικασία ερευνών, η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στα Τίρανα επέβαλε το ασφαλιστικό μέτρο της «προληπτικής κατάσχεσης» περιουσιακών στοιχείων στην εταιρεία «Integrated Energy B.V. S.P.V.» που κατέχει την παραχώρηση των Τιράνων και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της εταιρείας. Νωρίτερα εκείνη την περίοδο, το SPAK έθεσε υπό έρευνα το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν, για το οποίο στη συνέχεια προχώρησε σε συλλήψεις σε υψηλό επίπεδο διοίκησης.

Τα αποτεφρωτήρια ωφελήθηκαν εκατομμύρια ευρώ

Τα έργα αποτέφρωσης ξεκίνησαν με αυτό του Ελμπασάν και στη συνέχεια ακολούθησαν το Φίερι και τα Τίρανα, τα οποία θέσπισε η αλβανική κυβέρνηση ως φόρμουλα που θα έδινε τέλος στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Καθώς όμως επικρίθηκαν έντονα για το επιλεγμένο μοντέλο διαχείρισης, οι συμβάσεις Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα προχώρησαν, αφαιρώντας εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν έλαβε για την περίοδο 2015-2021, όσο και η διάρκεια της παραχώρησης, περίπου 2,4 δισ. λεκ (22,4 εκατ. ευρώ). Περίπου 4 δισ. λεκ (37,4 εκατ. ευρώ) εισέπραξε το αποτεφρωτήριο του Φίερι για την περίοδο 2015-2022.

Το αποτεφρωτήριο των Τιράνων έχει λάβει πληρωμές από τον προϋπολογισμό 5,5 δισ. λεκ (51,4 εκατ. ευρώ) για το 2019-2022, ενώ συνολικά έχει εισπράξει, σύμφωνα με τον ισολογισμό, περίπου 9,9 δισ. λεκ (92,6 εκατ. ευρώ) γιατί λαμβάνει και πληρωμές από τους δήμους και για την υπηρεσία απομάκρυνσης εδάφους.

Τον Ιούλιο, πριν το SPAK ξεκινήσει την έρευνα, το Υπουργείο Οικονομικών έκοψε τα κονδύλια που είχαν προγραμματιστεί στις αρχές του έτους για τη χρηματοδότηση του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων. Η είδηση ανακοινώθηκε στο έγγραφο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2023. Από τα 1,27 δισ. λεκ το ταμείο καθορίστηκε στον αρχικό προϋπολογισμό, στην αναθεώρηση του Ιουνίου θα είναι μόνο 464 εκατ. λεκ με μείωση 63 τοις εκατό από το πρόγραμμα. Έτσι, μέχρι το τέλος Μαΐου, το αποτεφρωτήριο έλαβε 326 εκατομμύρια λεκ ή περίπου το 70% της ετήσιας χρηματοδότησης, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου