Αύξηση κατά 8% της ανεργίας στους νέους στην Αλβανία για το δεύτερο τρίμηνο του 2023

Αύξηση κατά 8% της ανεργίας στους νέους στην Αλβανία για το δεύτερο τρίμηνο του 2023

Οι δείκτες απασχόλησης στην Αλβανία βελτιώθηκαν γενικά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τόσο σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης όσο και τη μείωση της ανεργίας, αλλά για τους νέους οι εξελίξεις ήταν αρνητικές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του INSTAT, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο αριθμός των απασχολουμένων νέων ηλικίας 15-29 ετών ήταν περίπου 12.400 χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με μείωση 4,6%.

Αύξηση παρουσίασε και ο δείκτης ανεργίας, όταν για τον Απρίλιο-Ιούνιο 2023 ήταν 5.733 άνεργοι νέοι περισσότεροι από το β' τρίμηνο του 2022, με ετήσια αύξηση 8%.

Τα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση των νέων, εκτός από τις αδυναμίες στην αγορά εργασίας, δείχνουν τη δημογραφική μετάβαση που διανύουν, με υψηλά ποσοστά μετανάστευσης και μείωση γεννήσεων.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των απασχολουμένων ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω ήταν 53.454 περισσότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία (τρίμηνο ΙΙ-2019), αλλά για την ίδια περίοδο απασχολήθηκαν 26.509 λιγότεροι νέοι.

Την τελευταία δεκαετία, η χώρα έχει καταδικαστεί από κύμα μετανάστευσης, κυρίως νέων.

Τα στοιχεία της Eurostat και της Μεγάλης Βρετανίας δείχνουν ότι πάνω από 16.500 Αλβανοί έχουν ζητήσει άσυλο το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπου περίπου το 80% από αυτούς είναι νέοι.

Αν και η αγορά εργασίας προσφέρει ευελιξία τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας την προσφορά εργασίας, εκείνοι που ωφελούνται περισσότερο είναι άτομα σε ηλικία συνταξιοδότησης ή άτομα στα πρόθυρα συνταξιοδότησης.

Οι νέες θέσεις εργασίας απαιτούν ελάχιστες δεξιότητες και ως εκ τούτου κοντά στον ελάχιστο μισθό και δεν είναι ελκυστικές για τους νέους.

Για παράδειγμα, σχεδόν το 70% των νέων θέσεων εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια ανήκουν στον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας, κυρίως στον κλάδο της μόδας, κλάδους που δεν προτιμώνται πλέον από τους νέους.

Το INSTAT ανέφερε πάνω από 67.000 συνταξιούχους ως απασχολούμενους το πρώτο τρίμηνο, οι οποίοι αποτελούσαν το 15% του συνολικού πληθυσμού άνω των 65 ετών.

Η αύξηση της ανεργίας των νέων έρχεται την ώρα που η αγορά εργασίας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Εταιρείες σε όλη τη χώρα αναζητούν εργαζομένους από μακρινές χώρες με συμβάσεις προσωρινής εργασίας που είναι πολύ πιο ακριβές από τους ντόπιους.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών ήταν 22,3% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Αλβανία για τον πληθυσμό ηλικίας 15 ετών και άνω ήταν 10,7%. Έτσι, το ποσοστό ανεργίας για την ηλικιακή ομάδα 30-64 είναι 7,7%.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου