Αλβανία-ΕΕ υπογράφουν νέα συμφωνία για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης

Αλβανία-ΕΕ υπογράφουν νέα συμφωνία για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήψε νέα συμφωνία με την Αλβανία για τον Frontex.

Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει την οργάνωση κοινών επιχειρήσεων, οι οποίες επικεντρώνονται στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης. Θα υπάρχουν ομάδες διαχείρισης συνόρων του Frontex στην Αλβανία.

«Το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για την υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία σχετικά με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες που διεξάγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Η συμφωνία θα επιτρέψει την οργάνωση κοινών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ομάδων διαχείρισης συνόρων του Frontex στην Αλβανία. Η ανάπτυξη των ομάδων του Frontex θα υπόκειται στη συμφωνία της χώρας, ενώ η απόφαση λαμβάνεται με γραπτή διαδικασία. Χάρη στη συμφωνία, ο Frontex θα μπορεί να βοηθήσει την Αλβανία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των διασυνοριακών έγκλημα.

Μετά την έγκριση του νέου κανονισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής το 2019, ο Frontex μπορεί να βοηθήσει τις χώρες με τις οποίες υπέγραψε συμφωνίες σε όλη την επικράτειά τους και όχι μόνο στις περιοχές που συνορεύουν με την ΕΕ, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη εντολή . Ο κανονισμός επιτρέπει επίσης στο προσωπικό του Frontex να ασκεί εκτελεστικές εξουσίες, όπως συνοριακούς ελέγχους και εγγραφή προσώπων. Η συμφωνία αυτή θα αντικαταστήσει την τρέχουσα συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Frontex, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2019 (και η οποία συμφωνήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής).

Ο Frontex έχει συμφωνίες συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων με τη Σερβία (2020) σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες και με τη Μολδαβία (2022), τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο (και τα δύο 2023) σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συμφωνία, μπορεί να οριστικοποιηθεί από το Συμβούλιο. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την ημερομηνία κατά την οποία η Αλβανία και η ΕΕ έχουν κοινοποιήσει αμοιβαία την ολοκλήρωση των διαδικασιών επικύρωσης», αναφέρεται στην απόφαση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου