Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σημαντικός κίνδυνος για βασικές λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης στην Αλβανία

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σημαντικός κίνδυνος για βασικές λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης στην Αλβανία

Η έλλειψη ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων και ειδικών καθίσταται σημαντικός κίνδυνος για ορισμένες βασικές λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης στην Αλβανία.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε ανασκόπηση της Στρατηγικής Διαχείρισης Δημοσίων Οικονομικών, εκτίμησε ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού έχει γίνει εμπόδιο για την επίτευξη των βασικών σημείων της δημοσιονομικής πολιτικής, από τη σύνταξη σχεδίων και έργων έως την υλοποίηση δεικτών.

Η έλλειψη προσωπικού και ειδικών είναι μια σημαντική ανησυχία σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες.

Σε σχέση με τον σχεδιασμό και την εποπτεία των δημοσίων επενδύσεων, έχουν εντοπιστεί εσωτερικοί κίνδυνοι και λειτουργικές διαδικασίες, οικονομικές διαδικασίες και εκταμιεύσεις κεφαλαίων· συστήματα πληροφορικής, ανθρώπινο δυναμικό (προσωπικό, αρμοδιότητες, συνεργασία), ηθική και θεσμική συμπεριφορά, νομική εναρμόνιση, κανονισμοί, μεθόδοι και κανάλια επικοινωνίας, ποιοτική και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και εξωτερικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις συνέπειες του Covid-19.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό κτηματολόγιο ακινήτων, το 2022 η Γενική Διεύθυνση Φόρου Ακινήτων αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο κίνδυνο συστήματος πληροφορικής. Το πληροφοριακό σύστημα του Δημοσιονομικού Κτηματολογίου ανεστάλη λόγω της κυβερνοεπίθεσης. Η πρόσβαση ήταν περιορισμένη και οι δήμοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα.

Αναφορικά με την επέκταση της χρήσης του διαδικτυακού συστήματος διαθεσίμων κατά το 2022, διαπιστώθηκαν εσωτερικοί κίνδυνοι όπως: οικονομικές διαδικασίες και εκταμιεύσεις κεφαλαίων, ανθρώπινο δυναμικό, ηθική και θεσμική συμπεριφορά, καθώς και το σύστημα πληροφορικής, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχέση με τους πολυετείς ελέγχους και τις υποχρεώσεις δεσμεύσεων, διαπιστώθηκαν εσωτερικοί κίνδυνοι όπως η στρατηγική, ο σχεδιασμός πολιτικής και το ανθρώπινο δυναμικό (προσωπικό, αρμοδιότητες και συνεργασία).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου