Έκτακτη σύσκεψη πρεσβείας ΗΠΑ και Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας για την κλοπή δεδομένων από το σύστημα TIMS

Έκτακτη σύσκεψη πρεσβείας ΗΠΑ και Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας για την κλοπή δεδομένων από το σύστημα TIMS

Η υπόθεση της κλοπής των δεδομένων του συστήματος TIMS στην Κρατική Αστυνομία συνεχίζει να είναι το πρωτοσέλιδο της ημέρας στην Αλβανία. Χθες οι στρατηγικοί εταίροι της Αλβανίας ενώθηκαν μαζί με τους αλβανικούς θεσμούς σε σύσκεψη για τη συζήτηση του θέματος.

Αν και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο υπουργός Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα έχουν αρνηθεί αυτό το σκάνδαλο, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Πριν από λίγες ημέρες, η Αστυνομική Υπηρεσία Εποπτείας με επικεφαλής τον Ardi Veliu παρέπεμψε την υπόθεση στην Εισαγγελία Τιράνων, ενώ χθες εκπρόσωποι της ICITAP, η επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Vlora Hyseni και εκπρόσωποι της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Τίρανα είχαν συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας ήταν ακριβώς το σκάνδαλο με τη ληστεία των δεδομένων του συστήματος TIMS.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της ICITAP ζήτησαν από τις αλβανικές αρχές να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή από την Ειδική Δομή κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (SPAK),

Διευκρινίζοντας λοιπόν ότι χάρη στον θεσμό των Αμερικανών θα διερευνηθεί κατάλληλα το σκάνδαλο αυτό, οδηγώντας τους εμπλεκόμενους σε ποινικές ευθύνες.

Ωστόσο, τονίζουμε ότι το σκάνδαλο της παράνομης επέμβασης στο μηχανογραφικό σύστημα δεδομένων της Κρατικής Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος TIMS, ενδέχεται να οδηγήσει στην αποσυνωμοσία των πρακτόρων των αμερικανικών ή ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών και ερευνών. Η άμεση αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας δείχνει και την ανησυχία των εταίρων για τον κίνδυνο έκθεσης των πρακτόρων που ερεύνησαν διάφορα θέματα στην Αλβανία. Ενώ η Υπηρεσία Αστυνομικής Εποπτείας κατήγγειλε 4 αστυνομικούς στην εισαγγελία, κρατά πολύ μυστικά τα ονόματα και τις θέσεις τους. Η παρέμβαση στα υπολογιστικά δεδομένα της κρατικής αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος TIMS που καταγράφει κάθε είσοδο και έξοδο στην αλβανική επικράτεια, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις σχέσεις με τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες της Αλβανίας. Οι καταγγελίες του κοινού και των μέσων ενημέρωσης τράβηξαν την προσοχή και των ΗΠΑ, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχίες για διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών. Ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, Μάρτιν Μακ Ντόλ, είπε στον Υπουργό Εσωτερικών, Ταουλάντ Μπάλα, σε συνάντηση με τον τελευταίο, την ανησυχία που είχε ζητώντας να γίνει γρήγορη και πλήρης έρευνα. Το σύστημα TIMS είναι μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η Κρατική Αστυνομία με την ιδιότητα του ελεγκτή και η πρόσβαση σε αυτήν πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένη. Σε κάθε περίπτωση, η επεξεργασία των δεδομένων υπόκειται στην τήρηση του απορρήτου και την προστασία τους. Η δημοσιοποίηση δεδομένων ενέχει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και την καταστροφή της εμπιστοσύνης προς τους διεθνείς εταίρους.

Με βάση την ανησυχία της αμερικανικής κοινής γνώμης, σε αντίθεση με τις συμπεριφορές για τις προηγούμενες περιπτώσεις λήψης στοιχείων Αλβανών πολιτών, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κοινοποιήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ήταν άμεση, διαβιβάστηκε απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών. συμπεριλαμβανομένων αυτών του συστήματος TIMS.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου