Το κλείσιμο των φυσικών υποκαταστημάτων του Κτηματολογίου παραλύει τα τραπεζικά δάνεια στην Αλβανία

Το κλείσιμο των φυσικών υποκαταστημάτων του Κτηματολογίου παραλύει τα τραπεζικά δάνεια στην Αλβανία

Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί και στον τραπεζικό κλάδο το πλήρες κλείσιμο των φυσικών γραφείων κτηματογράφησης.

Σύμφωνα με τις εσωτερικές αναλύσεις των τραπεζών, τα μεγέθη των εκταμιεύσεων παρουσιάζουν σημαντική μείωση και εκτιμάται ότι βασικός παράγοντας είναι το μπλοκάρισμα των ενεργειών του Κτηματολογίου.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών απευθύνθηκε στον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Φορέα Κτηματολογίου για να εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση και να λάβει πληροφορίες για τις εργασίες που γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων. Όμως, μέχρι στιγμής, ο επικεφαλής του Κτηματολογίου δεν έχει απαντήσει.

Το μεγαλύτερο μέρος της τραπεζικής πίστωσης είναι εξασφαλισμένο με τη μορφή ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, στο τέλος του 2022, τα ακίνητα κάλυπταν το 60% του δανειακού χαρτοφυλακίου σε ξένο νόμισμα και το 52% του δανειακού χαρτοφυλακίου σε λεκ.

Η χρήση ακίνητης περιουσίας ως εξασφάλιση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ιδιωτών, όπου τα ακίνητα εγγυώνται το 72% των δανείων σε ξένο νόμισμα και το 55% των δανείων σε λεκ. Για τις επιχειρήσεις, τα ακίνητα καλύπτουν το 70% των δανείων σε ξένο νόμισμα και το 48% των δανείων σε λεκ.

Στις περιπτώσεις που το δάνειο θα είναι εγγυημένο μ με τη μορφή ακίνητης περιουσίας, ο πελάτης υποχρεούται να αποδεχθεί την τοποθέτηση υποθήκης επί του ακινήτου υπέρ της τράπεζας. Η τοποθέτηση νόμιμης υποθήκης σε ακίνητα είναι μια ενέργεια που πρέπει να καταχωρηθεί στο κτηματολογικό δελτίο του ακινήτου, στις κατά τόπους διευθύνσεις του Κρατικού Οργανισμού Κτηματογράφησης.

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα φυσικά γκισέ του κρατικού κτηματολογίου από τις 3 Ιουλίου του τρέχοντος έτους και να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες αυτού αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσω της πύλης e-albania.

Ωστόσο, η πλήρης ψηφιοποίηση της υπηρεσίας Κτηματογράφησης έχει δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις στον χρόνο λήψης των υπηρεσιών αυτών, αν όχι κυριολεκτικά μπλοκάρισμα της παραλαβής τους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες και την οικονομία.

Η αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους κύριους συντελεστές της οικονομικής ανάπτυξης και το μπλοκάρισμα των υπηρεσιών Κτηματογράφησης στην πραγματικότητα παραλύει την αγορά και καθιστά αδύνατη την καταχώριση συμβάσεων διακανονισμού, αλλά και άλλων συμβάσεων που σχετίζονται με ακίνητα.


Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης εξαπλώνονται ήδη σε συναφείς τομείς της οικονομίας, όπως ο τραπεζικός τομέας. Σύμφωνα με τις περιοδικές έρευνες της Τράπεζας της Αλβανίας, περίπου τα μισά ακίνητα πωλούνται με τραπεζικά δάνεια.

Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, η απόδοση των τραπεζικών πιστώσεων παρουσίαζε θετική τάση, παρά την αύξηση των επιτοκίων. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο τραπεζικός τομέας παρείχε 139,6 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πιστωτική απόδοση φέτος είναι καλύτερη από το αναμενόμενο.

Η ταχεία άνοδος των επιτοκίων πέρυσι πιστεύεται ότι είχε επίδραση στον περιορισμό των δανείων προς την οικονομία, αλλά μέχρι στιγμής αυτή η επίδραση ήταν μόνο μερική. Η επιβράδυνση της διαδικασίας νομισματικής ομαλοποίησης από την Τράπεζα της Αλβανίας φαίνεται ότι είχε αντίκτυπο στη συνέχεια του δανεισμού. Ωστόσο, ο δανεισμός κινδυνεύει να υποστεί τεχνητή αναστολή, λόγω του αποκλεισμού των υπηρεσιών Κτηματολογίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου