Ανησυχία ΗΠΑ και EULEX για παραίτηση Σέρβων αστυνομικών βόρεια του Κοσόβου

Ανησυχία ΗΠΑ και EULEX για παραίτηση Σέρβων αστυνομικών βόρεια του Κοσόβου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κράτος Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) εξέφρασαν ανησυχία, καθώς τρία Σέρβικα μέλη της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου παραιτήθηκαν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής EULEX στο Κοσσυφοπέδιο, Τζιοβάνι Πιέτρο Μπαρμπάνο, οι αστυνομικοί που παραιτήθηκαν είχαν προσχωρήσει πρόσφατα στην Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

«Η EULEX παρακολουθεί στενά αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις. Η σύνθεση της αστυνομίας πρέπει να αντικατοπτρίζει και να αντιπροσωπεύει την κοινωνία που υπηρετεί και προστατεύει. Τα μέλη των μη πλειοψηφικών κοινοτήτων της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια των κοινοτήτων τους μέσω περιπολίας», έγραψε στο X.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, Τζέφρι Χοβενιέ.

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Το έχω πει πολλές φορές, η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου υπάρχει για να εξυπηρετεί όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο και για να μπορούν οι αστυνομικοί να εκτελούν το έργο τους ελεύθερα και χωρίς εκφοβισμό. Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις», έγραψε στο Χ.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, Σέρβοι αστυνομικοί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είχαν παραιτηθεί, ως μέρος της συλλογικής παραίτησης Σέρβων αξιωματούχων στους βόρειους δήμους - Zveçan, Leposaviq, Zubin Potok και North Mitrovica - ως ένδειξη δυσαρέσκειας για απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για την επανεγγραφή αυτοκινήτων με παράνομες σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας σε αυτές τις RKS - Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά τις παραιτήσεις, οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο προκήρυξαν διαγωνισμό για την εισαγωγή νέων αστυνομικών. Τον Ιούλιο, το Radio Free Europe ανέφερε ότι 74 νέοι αστυνομικοί από μη πλειοψηφικές κοινότητες είχαν αρχίσει να εργάζονται στην Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου