FRONTEX: Καταγραφές ρεκόρ παράτυπων εισόδων στα σύνορα της ΕΕ - Μείωση κατά 25% μέσω της βαλκανικής οδού

FRONTEX: Καταγραφές ρεκόρ παράτυπων εισόδων στα σύνορα της ΕΕ - Μείωση κατά 25% μέσω της βαλκανικής οδού

Από την αρχή του έτους, μεγάλος αριθμός μεταναστών προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στα σύνορα της ΕΕ, όσο ποτέ άλλοτε από το 2016. Μέχρι τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 176.100 παράνομες διελεύσεις. Η Frontex, η Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων της ΕΕ, ανακοίνωσε στη Βαρσοβία ότι περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ευρώπη μόνο μέσω της κεντρικής Μεσογειακής διαδρομής προς την Ιταλία και τη Μάλτα.

Αυτά είναι διπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τη Frontex, επηρεάζεται από τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των λαθρεμπόρων καθώς και από τη μείωση των τιμών για το λαθρεμπόριο ανθρώπων στη Λιβύη και την Τυνησία.

Σε σύγκριση με τους πρώτους επτά μήνες του περασμένου έτους, φέτος ο αριθμός των παράνομων αφίξεων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 13%, σύμφωνα με τον Frontex. Μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 42.700 παράνομες είσοδοι, 19% περισσότερες από τον Ιούλιο του 2022 και τόσες όσο ποτέ από τον Μάρτιο του 2016. Η αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών έρχεται μόνο μέσω θαλάσσιων διελεύσεων προς την Ιταλία και τη Μάλτα. Σε άλλες μεταναστευτικές οδούς παρατηρείται μείωση της ροής.

Οι συνοριακές διελεύσεις μέσω της βαλκανικής διαδρομής, σύμφωνα με τον Frontex, έχουν μειωθεί κατά ένα τέταρτο, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους υπήρξαν περίπου 52.200 περιστατικά. Στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας, καταγράφηκαν 17.100 μετανάστες, μείον 29 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ακόμη και από τη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής, σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των παράνομων μεταναστών (7.700), από τη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου (6.800) και από τη Λευκορωσία (2.800), λιγότερα άτομα εισήλθαν στην Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου