Πυρά του ιταλικού Τύπου στον Ράμα για meme που συγκρίνει τους Αλβανούς μετανάστες του 1991 με τους Ιταλούς τουρίστες

Πυρά του ιταλικού Τύπου στον Ράμα για meme που συγκρίνει τους Αλβανούς μετανάστες του 1991 με τους Ιταλούς τουρίστες

Έντονες αντιδράσεις στον ιταλικό Τύπο έχει εγείρει ένα meme που ανάρτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα όπου σατιρίζει τους Ιταλούς που πηγαίνουν διακοπές στην Αλβανία συγκρίνοντάς τους με τους Αλβανούς μετανάστες πριν από 3 δεκαετίες.

Με την ευκολία που τον χαρακτηρίζει συχνά, ο Ράμα δημοσίευσε μια φωτογραφία του πλοίου «Vlora» που τον Αύγουστο του 1991 έφυγε με περίπου 20 χιλιάδες Αλβανούς να ξεφύγουν από τη φτώχεια, συγκρίνοντάς το με την εισροή Ιταλών που σήμερα γεμίζουν τα φεριμπότ για να ξεκουραστούν στην Αλβανία. «...και περιμένετε, περιμένετε, δεν έχετε δει τίποτα ακόμα» - είχε γράψει στη λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία.

Στην Ιταλία, το πρακτορείο ειδήσεων ANSA ήταν το πρώτο που το δημοσίευσε, επισημαίνοντας ότι μόλις την προηγούμενη μέρα συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από την οδυνηρή και πολυσυζητημένη μαζική μετανάστευση των Αλβανών. Ενώ η TG Com θεωρεί ειρωνική την ανάρτηση του Ράμα. Η πιο αυστηρή αντίδραση ήταν της «Corriere Della Sera» που σε μακροσκελές άρθρο της απαντά επίσης ειρωνικά στον Ράμα.

«Η μεγάλη προτίμηση των Ιταλών τουριστών για την Αλβανία, που καταφεύγουν στην όμορφη χώρα λόγω των τιμών που θεωρούνται πολύ χαμηλές, άρεσε τόσο πολύ στην κυβέρνηση των Τιράνων, που ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα θυμάται μέσω των κοινωνικών δικτύων πώς έχουν αλλάξει οι καιροί - και η ροή έχει αντιστραφεί - από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η θέση του Αλβανού πρωθυπουργού δεν έτυχε θετικής υποδοχής από όλους. Υπάρχουν εκείνοι που, για παράδειγμα, θυμούνται ότι η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί -και εξακολουθεί να προκαλεί- χιλιάδες θανάτους ετησίως. Μια μοίρα που είχαν οι ίδιοι οι Αλβανοί στο παρελθόν» - γράφει η «Corriere Della Sera».

Ακόμη και η «La Repubblica» θεωρεί ακατάλληλο να συγκρίνει τους τουρίστες με τους μετανάστες. «Στις 8 Αυγούστου 1991, περίπου 18.000 Αλβανοί κατέφυγαν στην Ιταλία με την ελπίδα να βρουν ένα καλύτερο μέλλον εκεί, ενώ το 2023 οι Ιταλοί γλίτωσαν τις υψηλές τιμές περνώντας τις διακοπές τους στην Αλβανία. Και αν μιλάμε ακόμα για την έξοδο, οι λόγοι είναι προφανώς διαφορετικοί, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν λογικό να συνδέσουν τα γεγονότα μέσω ενός κολάζ φωτογραφιών και μετά να το δημοσιεύσουν σε ένα κοινωνικό δίκτυο» - γράφει η «La Repubblica».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου