Ο χαμηλότερος αριθμός τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Αλβανία από το 2012

Ο χαμηλότερος αριθμός τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Αλβανία από το 2012

Ο αριθμός των υποκαταστημάτων του τραπεζικού τομέα μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και άγγιξε το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 16 ετών.

Τα στοιχεία που αναφέρει η Αλβανική Ένωση Τραπεζών δείχνουν ότι ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε σε 383, από 396 στο τέλος του 2022 και 418 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ως επί το πλείστον, η μείωση του αριθμού των καταστημάτων κατά το τελευταίο έτος και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οφείλεται στη συγχώνευση μεταξύ της OTP Albania και της Alpha Bank, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων τους.

Στα μέσα του περασμένου έτους, η OTP και η Alpha είχαν 75 υποκαταστήματα μαζί, ενώ στα μέσα του τρέχοντος έτους η OTP είχε μόλις 49 υποκαταστήματα. Από τα 34 καταστήματα της Alpha Bank, τα 26 από αυτά έκλεισαν.

Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Credins Bank αποφάσισε επίσης να κλείσει επτά καταστήματα, ενώ η Tirana Bank έκλεισε δύο. Εν τω μεταξύ, άλλες τράπεζες δεν είχαν αλλαγές στον αριθμό των ενεργών καταστημάτων.

Ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων και πρακτορείων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο το 2012, με 556 καταστήματα και πρακτορεία. Από εκείνη τη στιγμή, ο αριθμός των τραπεζικών μονάδων υπηρεσιών άρχισε να μειώνεται.

Οι επιπτώσεις της κρίσης και η ανάγκη για πιο αυστηρό έλεγχο των δαπανών έκαναν τις περισσότερες τράπεζες να περιορίσουν την επέκταση του δικτύου και να κλείσουν ορισμένα από τα υπάρχοντα καταστήματα.

Ένας άλλος παράγοντας με σημαντικό αντίκτυπο είναι η ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων. Σήμερα, οι περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται μέσω ψηφιακών καναλιών και αυτό έχει μειώσει την ανάγκη για φυσική παρουσία καταστημάτων και προσωπικού.

Ωστόσο, αναμένεται ότι ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων θα αυξηθεί εκ νέου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η United Bank of Albania (UBA) σχεδιάζει να ανοίξει 12 νέα καταστήματα, εκ των οποίων τα επτά στα Τίρανα και τα πέντε σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η Αλβανία παραμένει μια από τις χώρες με τον μικρότερο αριθμό τραπεζικών καταστημάτων σε σχέση με τον πληθυσμό στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, για το έτος 2021, η Αλβανία είχε 18,6 υποκαταστήματα και τραπεζικά γραφεία ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Η Αλβανία ήταν η δεύτερη χώρα με τη χαμηλότερη διείσδυση τραπεζικών μονάδων στον πληθυσμό, μετά το Κοσσυφοπέδιο, που είχε αυτόν τον δείκτη στο επίπεδο των 11,6 υποκαταστημάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Στην περιοχή, το υψηλότερο επίπεδο αυτού του δείκτη ήταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 29,8 υποκαταστήματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, ακολουθούμενη από τη Σερβία με 26,4 υποκαταστήματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, το Μαυροβούνιο με 25,8 υποκαταστήματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και τα Σκόπια με 22,4 χιλιάδες υποκαταστήματα ανά 10 κατοίκους.

Με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, όλες οι άλλες χώρες της περιοχής έχουν αριθμό υποκαταστημάτων σε σχέση με τον πληθυσμό υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος για το 2021 ήταν στο επίπεδο των 21,1 υποκαταστημάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Στην περίπτωση της ΕΕ, η διείσδυση των τραπεζικών υποκαταστημάτων την τελευταία δεκαετία έχει υποστεί σημαντική πτώση.

Το 2010, ο δείκτης αυτός ήταν στο επίπεδο του 35,4. Αυτό σχετίζεται εν μέρει με την οικονομική κρίση, αλλά ο κύριος λόγος είναι η αυξανόμενη τάση ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, η οποία μείωσε σταδιακά την ανάγκη για φυσικές τραπεζικές μονάδες.

Στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η αντικατάσταση των διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών με ψηφιακές είναι πιο αργή, λόγω και του σταδίου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Για το λόγο αυτό, η ευρύτερη παρουσία καταστημάτων παραμένει απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η επέκταση της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στην οικονομία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου