Στα 18 εκατ. ευρώ η αγορά συναλλάγματος που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Αλβανίας

Στα 18 εκατ. ευρώ η αγορά συναλλάγματος που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Αλβανίας

Την Παρασκευή, η Τράπεζα της Αλβανίας πραγματοποίησε την ενδέκατη φετινή δημοπρασία για την αγορά συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά.

Το ποσό που είχε προγραμματιστεί να αγοραστεί στον πρώτο γύρο της δημοπρασίας ήταν μεταξύ πέντε και εννέα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Αλβανίας πραγματοποίησε αγορές στο ανώτερο εύρος, συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές στον πρώτο γύρο έγιναν με επιτόκιο μεταξύ 104,37 και 104,55 λεκ. Το μέσο σταθμισμένο ποσοστό αγορών στον πρώτο γύρο ήταν 104,41 λεκ.

Η Τράπεζα της Αλβανίας άσκησε το δικαίωμα αγοράς και στον δεύτερο γύρο, για επιπλέον ποσό 8 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο αγοράς στον πρώτο γύρο, τα 104,41 λεκ. Συνολικά, το ποσό που αγοράστηκε στη δημοπρασία της 4ης Αυγούστου έφτασε τα 18 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε αυτό το μήνα να αυξήσει τις προγραμματισμένες αγορές ευρώ στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος σε εύρος μεταξύ 220 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ, από το προηγούμενο εύρος των 160 εκατ. -220 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως ένας τρόπος να αποσυρθεί η μεγάλη ποσότητα νομίσματος από την αγορά και να περιοριστεί η περαιτέρω ενίσχυση του λεκ.

Από την άλλη, για τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η Τράπεζα της Αλβανίας έχει ήδη αγοράσει περίπου 170 εκατ. ευρώ (στα οποία προστίθενται 18 εκατ. ευρώ από την πρώτη δημοπρασία του Αυγούστου), αλλά παρόλα αυτά η ισοτιμία του ευρώ με το λεκ σημείωσε πρωτοφανή πτώση φέτος.

Σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία της Τράπεζας της Αλβανίας, το Ευρώ ανταλλάχθηκε στα 104,04 λεκ, σημειώνοντας πτώση 0,66 λεκ σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ συνεχίστηκε ακόμη και πέρα από τις αξίες της επίσημης ισοτιμίας, που δημοσίευσε το μεσημέρι η κεντρική τράπεζα.

Με βάση τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας, την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να αγοραστούν στην εγχώρια αγορά έως και άλλα 130 εκατ. ευρώ.

Η αγορά 130 εκατ. ευρώ σε πέντε μήνες θα είχε ως αποτέλεσμα κατά μέσο όρο αγορές περίπου 26 εκατ. ευρώ το μήνα ή 18,6 εκατ. ευρώ ανά δημοπρασία.

Τα στοιχεία αυτά είναι ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο αγορών το πρώτο επτάμηνο του έτους, 24,3 εκατ. ευρώ το μήνα ή 17 εκατ. ευρώ ανά δημοπρασία.

Ωστόσο, η αύξηση των αγορών από την Τράπεζα της Αλβανίας σε μέσους όρους δεν φαίνεται να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, είναι απίθανο οι προγραμματισμένες αγορές από την Τράπεζα της Αλβανίας να αλλάξουν την ισορροπία της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου