Χρεοκοπία για την Εταιρεία Ύδρευσης Δυρραχίου - Ζημίες άνω των 10 εκατ. ευρώ

Χρεοκοπία για την Εταιρεία Ύδρευσης Δυρραχίου - Ζημίες άνω των 10 εκατ. ευρώ

Η κακοδιοίκηση οδήγησε σε χρεοκοπία την Εταιρεία Ύδρευσης Δυρραχίου (UKD), από τις πιο υποστηριζόμενες με δάνεια και επιχορηγήσεις.

Τα στοιχεία από τον ισολογισμό δείχνουν ότι οι ζημίες της UKD διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, φτάνοντας πάνω από 1 δισ. λεκ, περίπου 10 εκατ. ευρώ, από 535 εκατ. λεκ (5 εκατ. ευρώ) το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στον ισολογισμό στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Οι επιδόσεις της εταιρείας επιδεινώθηκαν τον περασμένο χρόνο όταν οι συνολικές υποχρεώσεις έφτασαν τα 16 δισ. λεκ, πάνω από 150 εκατ. ευρώ με αύξηση 11% σε σχέση με το 2021, ενώ το κεφάλαιο ήταν αρνητικό 2,8 δισ. λεκ, παρουσιάζοντας πολύ κακή κατάσταση.

Η έκθεση των Ελεγκτών δείχνει ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από τα στοιχεία του ισοζυγίου επειδή η εταιρεία δεν έχει τηρήσει προβλέψεις. Ο Δήμος Δυρραχίου ήταν ο βασικός μέτοχος και πλέον, η ευθύνη για την ύδρευση της πόλης του Δυρραχίου θα περάσει στην Περιφερειακή Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δυρραχίου, όπου μέτοχοί της είναι οι Δήμοι Δυρραχίου, Κρούγια, Κουρμπίν, Σιάκ και Βόρα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε νωρίτερα ότι το UKD οφείλει στον OSSHE 4,3 δισ. (40 εκατ. ευρώ) απλήρωτα τιμολόγια μέχρι τον Μάιο του 2023. Τα στοιχεία από τον ισολογισμό δείχνουν ότι οι υποχρεώσεις με τη μορφή δανεισμού είναι πάνω από 308 εκατ. λεκ, ενώ οι λοιπές υποχρεώσεις της εταιρείας είναι περίπου 7,9 δισ. λεκ.

Η Εταιρεία Ύδρευση Δυρραχίου είναι μια από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται περισσότερο από δωρητές λόγω της σημασίας της, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη του τουρισμού. Το 2013, η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 85,3 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αλβανία, για επενδύσεις στο Υδραγωγείο Δυρραχίου. Το δάνειο IBRD ύψους 85,3 εκατομμυρίων δολαρίων για το Επενδυτικό Έργο για τον Τομέα Υδάτων στην Αλβανία είχε στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή του Δυρραχίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ενώ το φθινόπωρο του περασμένου έτους υπογράφηκε η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του δικτύου Υδάτων Δυρραχίου, μεταξύ της Αλβανικής Κυβέρνησης και της Γαλλικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι αυτή η επένδυση θα επιτρέψει τη μεταμόρφωση της πόλης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου