Αλβανία: Εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 24 εκατ. ευρώ για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Αλβανία: Εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 24 εκατ. ευρώ για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας (KESH) αναπτύσσει ακόμη μια διαδικασία προμήθειας και αυτή τη φορά για την παροχή ενέργειας για την περίοδο 31 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου.

Αυτή είναι μία από τις πολλές διαδικασίες που διεξάγει η KESH κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Το ποσό που αγοράστηκε αυτή τη φορά στην ελεύθερη αγορά χωρίστηκε σε δύο παρτίδες, όπου στην πρώτη παρτίδα αγοράστηκαν 33.600 MWh με σταθμισμένη τιμή 106,72 ευρώ/MWh, ενώ εξασφαλίστηκε και ποσό 5.250 MWh με τιμή 92,11 ευρώ/ MWh.

Συνολικά και οι δύο αγορές στοίχισαν στην KESH περίπου 4 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσό αυτό μαζί με άλλες εισαγωγές φέτος στα 24 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις ή οι εξαγωγές της KESH κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία διαδικασία που περιελάμβανε τις 20-23 Ιουνίου, έφτασαν την αξία των 36 εκατ. ευρώ.

Η φετινή χρονιά, σε αντίθεση με την προηγούμενη, εμφανίστηκε καλύτερη όσον αφορά την κατάσταση του νερού, αλλά η έλευση της καλοκαιρινής περιόδου και η αύξηση της κατανάλωσης έκαναν την Εταιρεία να αρχίσει να εναλλάσσεται με πιο μαζικές αγορές στην ελεύθερη αγορά για να συνεχίσει να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα.

Η KESH έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η αντιμετώπιση της κατανάλωσης κατά τη θερινή περίοδο θα είναι μια εναλλαγή μεταξύ της κλιμακωτής παραγωγής και των αγορών στην ελεύθερη αγορά, ενώ εφόσον οι τιμές είναι κατάλληλες, αυτές οι αγορές θα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται στην Αυλώνα.

Η KESH έχει επιφορτιστεί με τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στη χώρα αναλαμβάνοντας τις εξουσίες που κατείχε προηγουμένως ο Διαχειριστής Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (OSSHE) και αυτό υπό τις συνθήκες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021.

Στην τελευταία συνεδρίαση της αλβανικής κυβέρνησης εγκρίθηκε η παράταση αυτής της έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η KESH θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για την παροχή ολόκληρης της ποσότητας ενέργειας που απαιτείται για κατανάλωση στη χώρα.

Οι τιμές της ενέργειας, παρά την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να είναι εμφανής, έχουν σημειώσει σημαντική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά και σε σχέση με την αρχή του έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου