4,6 εκατ. ευρώ το χρόνο θα καταβάλει στην Αλβανία η Μ. Βρετανία για τη μεταφορά και συντήρηση των Αλβανών κρατουμένων

4,6 εκατ. ευρώ το χρόνο θα καταβάλει στην Αλβανία η Μ. Βρετανία για τη μεταφορά και συντήρηση των Αλβανών κρατουμένων

Η Μεγάλη Βρετανία θα πληρώνει στην Αλβανία τουλάχιστον 4,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να μεταφέρει στις φυλακές της τους πιο επικίνδυνους Αλβανούς κρατούμενους στο πλαίσιο της συμφωνίας που επικυρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Λεπτομέρειες για το επίσημο έγγραφο της οριστικοποιημένης συμφωνίας έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα The Telegraph. Από τους 200 κρατούμενους που θα μεταφερθούν στις αλβανικές φυλακές, οι 17 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ οκτώ Αλβανοί καταδικάστηκαν για βιασμό, μεταξύ των οποίων και ο Koçi Selamaj, που καταδικάστηκε σε 36 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία της Βρετανίδας δασκάλας Sabina Nesa. Η 28χρονη δασκάλα ξυλοκοπήθηκε και στραγγαλίστηκε σε πάρκο του Λονδίνου πριν από δύο χρόνια.

Ο Σελαμάι έχει εκτίσει μέχρι στιγμής δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πληρώσει στους Αλβανούς 470.000 ευρώ για να τον φυλακίσουν για τα υπόλοιπα 34 χρόνια της ποινής του.

Ανάμεσα στους 15 δολοφόνους είναι και ο 35χρονος Έρλιν Χάσα, φυλακισμένος για τον φόνο του 43χρονου Ρουμάνου. Αφού κατανάλωσε κοκαΐνη σε ένα πάρτι, ο Χάσα επιτέθηκε με μαχαίρι στον Ρουμάνο 62 φορές σε δρόμο του Μπέρμιγχαμ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στην Αλβανία άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ για την επιμελητεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των φρουρών. Οι Βρετανοί ζήτησαν εγγυήσεις ότι θα προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών κρατουμένων, ενώ οι Αλβανοί ζήτησαν να πληρωθούν πριν δεχτούν τους εγκληματίες.

Θα συσταθεί ειδική ομάδα για την παρακολούθηση και την πρόληψη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η αλβανική κυβέρνηση θα συντάσσει ετήσιες εκθέσεις για την κατάσταση των κρατουμένων και τις συνθήκες τους, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιθεωρεί τις φυλακές.

Η απομάκρυνση των Αλβανών κρατουμένων θα βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης υπερπληθυσμού στις βρετανικές φυλακές, αλλά θα εξοικονομήσει ταυτόχρονα και τα χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου