930 εκατ. ευρώ διαχειρίστηκαν οι δήμοι στην Αλβανία για το 2022

930 εκατ. ευρώ διαχειρίστηκαν οι δήμοι στην Αλβανία για το 2022

Οι οικονομικοί πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης έφτασαν πέρυσι τα 930 εκατ. ευρώ, με ετήσια επέκταση 4%.


Η Έκθεση Τοπικών Οικονομικών, η οποία εκπονήθηκε από την Co-Plan, έδειξε ότι η εξάρτηση των εσόδων από τον φόρο επιπτώσεων της υποδομής, που επιβάλλεται στις νέες κατασκευές, αυξήθηκε περαιτέρω.

Αυτό αυξάνει την εξάρτηση των δήμων από τις οικοδομικές άδειες και στο μέλλον. Από την άλλη, τα έξοδα αυξάνονται ραγδαία για το προσωπικό, καθώς οι επενδύσεις σημείωσαν μεγάλη πτώση πέρυσι.

Οι δήμοι αντιπροσωπεύουν το επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, με πιθανή επιρροή στον εντοπισμό και την επιλογή των αναγκών των κοινοτήτων που εκπροσωπούν.

Ωστόσο, παρά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία μεταβίβασε μια σειρά από υπηρεσίες και οικονομικά στην τοπική εξουσία, οι υπηρεσίες προς τις κοινότητες έχουν επιδεινωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς η οικονομική διαχείριση και ο προϋπολογισμός βασίστηκαν σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.


Η συνιστώσα επένδυσης παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα ανεξάρτητα από τη συνεισφορά από επενδυτικά κεφάλαια υπό όρους. Αντίθετα, οι επενδύσεις που έγιναν με ίδια κεφάλαια των δήμων, αν και αυξάνονται ετησίως, κατέγραψαν χαμηλές αξίες την τελευταία διετία.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σύγκριση με τον γενικό, μετριάστηκε. Στο τέλος του 2022, τα έσοδα από ίδιες τοπικές πηγές στο ΑΕΠ υπολογίστηκαν σε 1,5% και στα συνολικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης αντιπροσώπευαν περίπου το 5,5% αυτών (δείκτες αποκέντρωσης ως προς τα έσοδα).

Και οι δύο αυτοί δείκτες έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το επίπεδό τους το 2021.

Τα έσοδα από ίδιους τοπικούς πόρους αντιπροσώπευαν περίπου το 31% των συνολικών πόρων που διατέθηκαν στους δήμους το 2022, σημειώνοντας αύξηση περίπου 7% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα από τοπικά τέλη ήταν ο κύριος συντελεστής στην αύξηση των εσόδων από τοπικές ίδιες πηγές, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 38% των εσόδων αυτής της κατηγορίας και με αποτέλεσμα ετήσια αύξηση περίπου 12%.

Σε ονομαστικούς όρους, οι 61 δήμοι της χώρας συγκέντρωσαν περίπου 32 δισεκατομμύρια λεκ το 2022, σημειώνοντας αύξηση περίπου 7% σε σύγκριση με το επίπεδο των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2021.

Εξαιρουμένου του Δήμου Τιράνων (ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 45% των εσόδων από τις τοπικές του πηγές για το 2022), αυτή η κατηγορία εισοδήματος αυξήθηκε κατά περίπου 14% σε ετήσια βάση.

Η απόδοση στα έσοδα από την TNI υποδηλώνει τη συνέχιση των αναπτυξιακών πιέσεων που μετρώνται από τα στοιχεία για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών και την περιοχή κατασκευής, αν και η πίεση αυτή συγκεντρώνεται στον Δήμο Τιράνων.

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας εξακολουθεί να μην παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους τοπικούς προϋπολογισμούς. Τα προβλήματα εφαρμογής, ειδικά για τον φόρο δόμησης, εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αντιπροσωπεύει αυτός ο φόρος για τους δήμους.

Το 2022 εισπράχθηκαν περίπου 5,3 δισ. λεκ (52 εκατ. ευρώ) από φόρους σε αγροτική γη και κτίρια, το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από ένα χρόνο πριν.

Αν προσθέταμε τα έσοδα από τον φόρο επί της μεταβίβασης δικαιωμάτων κυριότητας, το συνολικό εισόδημα από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται σε 6,1 δισεκατομμύρια λεκ (60 εκατ. ευρώ), σχεδόν όσο και πριν από ένα χρόνο (εκτιμάται περίπου στο 0,3% του ΑΕΠ του) .

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου