Εγκαινιάστηκε ο καταυλισμός λαθρομεταναστών στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Εγκαινιάστηκε ο καταυλισμός λαθρομεταναστών στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Η τελετή εγκαινίων αυτού του κέντρου οργανώθηκε από το Τμήμα Συνόρων και Μετανάστευσης (DPPSH), το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το νέο Κέντρο Εγγραφής και Προσωρινής Στέγασης Παράτυπων Μεταναστών στα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 60 άτομα και έχει ενσωματωμένους χώρους για καταγραφή των μεταναστών, ειδικούς χώρους για φιλοξενία ευάλωτων πολιτών, φιλικούς χώρους για παιδιά, κλινική και ειδικούς χώρους για να εξασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και περιποίησης. Το κέντρο αυτό είναι ο τρίτος χώρος που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, μετά το Κέντρο Εγγραφής και Προσωρινής Στέγασης, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Συνόρων και Μετανάστευσης, στο Gërhot, Αργυρόκαστρο, το 2017 και μετά από αυτόν στην Κρυσταλλοπηγή, το 2019.

Το κέντρο αυτό εγκαινιάστηκε λόγω της αυξημένης ροής παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη Δημοκρατία της Αλβανίας, μέσω του Μαυροματίου. Το κέντρο, που ιδρύθηκε χάρη στην υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και των Υπουργείων Εξωτερικών της Νορβηγίας και της Δανίας, στοχεύει να παρέχει τις απαραίτητες ικανότητες για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών, καθώς και να εγγυηθεί την πλήρη εφαρμογή τους των δικαιωμάτων τους, όπως ανακοινώνει η αλβανική αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εναρκτήριας τελετής, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Κρατικής Αστυνομίας, Sokol Bizhga, ευχαρίστησε τους διεθνείς εταίρους που κατέστησαν δυνατή αυτή την πρωτοβουλία της Κρατικής Αστυνομίας και δήλωσε ότι η θεσμοθέτηση του Κέντρου Εγγραφής και Προσωρινής Στέγασης για τους Παράτυπους Μετανάστες , ευνοεί τις φιλοδοξίες της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ο Διευθυντής του Τμήματος Συνόρων και Μετανάστευσης, Saimir Boshnjaku, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση για όλη την ομάδα εμπειρογνωμόνων που ασχολήθηκε με την αναζωογόνηση αυτού του κέντρου, καθώς και τόνισε ότι αυτό το μοντέλο για την αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστών αποτελεί πρότυπο πολύ υψηλό προς όφελος της εικόνας της Αλβανίας, σε διεθνές επίπεδο.

Η επικεφαλής του Γραφείου του ΔΟΜ στην Αλβανία, Alma Jani, ευχαρίστησε την Κρατική Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών, για την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν, προκειμένου αυτό το κέντρο να συσταθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με πλήρη δυναμικότητα προς βοήθεια μεταναστών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου