Παραβάσεις ζημίας 1 δισ. ευρώ εντόπισε ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος στην Αλβανία για το 2022

Παραβάσεις ζημίας 1 δισ. ευρώ εντόπισε ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος στην Αλβανία για το 2022

Ο συνολικός αριθμός παραβάσεων παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον Πρόεδρο της Ανώτατου Κρατικού Ελέγχου Αλβανίας (KLSH), Arben Shehu, κατά τη διάρκεια της ετήσιας έκθεσης προς την Επιτροπή Οικονομίας και Οικονομικών, όπου τα ευρήματα και τα προβλήματα που εντόπισε ο KLSH κατά τους ελέγχους αφορούν δημόσιους φορείς.

Η έκθεση του KLSH βασίστηκε σε 177 ελέγχους σε 205 οντότητες και ταξινόμησε παραβάσεις ανάλογα με την οικονομική ζημιά, παρατυπίες/παρανομίες με αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Από τον έλεγχο του KLSH βρέθηκε συνολική οικονομική ζημιά 138 δις λεκ (περίπου 1 δισ. ευρώ) για παρατυπίες και οικονομικές παραβιάσεις. 88,5 δις λεκ νομικές παρανομίες, 10,5 δισ. λεκ φορολογικής νομοθεσίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, 12,7 δισ. για παραβιάσεις της δημοσιονομικής πειθαρχίας όσον αφορά τις επενδύσεις, 18,3 δισ. λεκ λόγω κακοδιαχείρισης μισθώσεων γεωργικών εκτάσεων με κόστος 1 ευρώ/τμ και 107,5 δισ. λεκ για φορολογικά και τελωνειακά έσοδα.

Συνολικά, διαπιστώθηκαν 5.420 παραβάσεις και ελήφθησαν περισσότερα από 5.000 μέτρα για τη βελτίωση του έργου και της αποτελεσματικότητας αυτών των ιδρυμάτων.

Ο KLSH έχει διαπιστώσει παραβάσεις και στην εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης/ΣΔΙΤ. Συνοψίζοντας τις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν, ο Shehu είπε στους βουλευτές ότι: «έχουμε εντοπίσει περιπτώσεις μη αποτελεσματικής και οικονομικής χρήσης κονδυλίων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, παραβιάσεις της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση των δημοσίων δαπανών, με αποτέλεσμα δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ατασθαλιών και παραβάσεων στη διαχείριση φορολογικών εσόδων καθώς και στην κακοδιαχείριση δημόσιας περιουσίας και περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκε ότι είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο καθώς και ο προσανατολισμός της παρέμβασης της κυβέρνησης στην, όπως είπε, «σχέση κόστους-οφέλους για κάθε έργο που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ενημέρωσε ότι με βάση αυτά τα ευρήματα, ο KLSH έχει παραπέμψει στους αρμόδιους φορείς 4 ποινικές καταγγελίες στην Εισαγγελία των δικαστικών περιφερειών για 16 υπαλλήλους διαφορετικών βαθμίδων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου