214 εκατ. ευρώ εμβάσματα κατά το α' τρίμηνο του 2023 στην Αλβανία

214 εκατ. ευρώ εμβάσματα κατά το α' τρίμηνο του 2023 στην Αλβανία

Τα εμβάσματα των μεταναστών στην Αλβανία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας.

Κατά το α' τρίμηνο, οι μετανάστες έστειλαν 214 εκατομμύρια ευρώ στην πατρίδα τους, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό ξεπερνά το ανώτατο επίπεδο εμβασμάτων που καταγράφηκε το 2008. Τα εμβάσματα μειώνονταν σταθερά από τότε, αντανακλώντας τη σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών από την πατρίδα τους. Ωστόσο, αρχής γενομένης από το 2017, τα εμβάσματα αυξήθηκαν και πάλι, ευθυγραμμιζόμενα με ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Το 2022, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της μετανάστευσης, με περίπου 30.000 αιτήσεις ασύλου, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ οι παραδοσιακοί δίαυλοι, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, παραμένουν δημοφιλείς, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναδειχθεί ως νέοι προορισμοί για τους μετανάστες.

Οι φορείς της εναλλακτικής αγοράς αναφέρουν ότι οι επίσημοι δίαυλοι δεν παρουσίασαν σημαντική αύξηση, με την αγορά να παραμένει σταθερή. Η αύξηση των εμβασμάτων μπορεί επίσης να αποδοθεί στις ανεπίσημες εισροές συναλλάγματος. Ωστόσο, η πρόσφατη ενίσχυση του τοπικού νομίσματος έχει υποτιμήσει τα χρήματα που στέλνουν οι μετανάστες, επηρεάζοντας την αγοραστική δύναμη των οικογενειών των αποδεκτών. Οι μετανάστες που επισκέπτονται την Αλβανία για διακοπές αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένα έξοδα λόγω του πληθωρισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου