Τα αλβανικά τελωνεία αυξάνουν τα έσοδα παρά την αρνητική επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας

Τα αλβανικά τελωνεία αυξάνουν τα έσοδα παρά την αρνητική επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας

Έσοδα ρεκόρ σημείωσαν τα τελωνεία στην Αλβανία, με κύρια πηγή τα προϊόντα ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο ρυθμός διατηρείται παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Τα επιχειρησιακά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων δείχνουν ότι τα τελωνειακά έσοδα αυξήθηκαν τον Μάιο του 2023 φτάνοντας τα 19,6 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 186 εκατομμύρια ευρώ), δηλαδή 3,1 δισεκατομμύρια λεκ περισσότερα από τον Απρίλιο του 2023.

Ακόμη και η σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι δείχνει ότι τα έσοδα ήταν 1,4 δισ. λεκ ή περίπου 13 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον Μάιο του 2022. Τα έσοδα από τελωνειακούς φόρους για τον 5ο μήνα ήταν 356 Εκατομμύρια λεκ περισσότερα, που είναι συνέπεια: της αύξησης των εισαγωγών μεταλλικών κατασκευών με +700.000 ευρώ, ζάχαρης με +511.000 ευρώ, κρέατος με +454.000 ευρώ κ.λπ.

Τα προϊόντα ειδικού φόρου κατανάλωσης έχουν φέρει συνολικά 15 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται γενικά από την αύξηση των εισαγωγών καυσίμων με περίπου +5,2 εκατ. ευρώ, φυσικού αερίου με +5 εκατ. ευρώ, καπνού και τσιγάρων με περίπου +473.000 ευρώ και μπύρας με + 709.000 ευρώ. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με +5,7 εκατ. ευρώ και τα απορρυπαντικά με +2,9 εκατ. ευρώ είχαν θετική επίδραση στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα τελωνεία, ο ρυθμός αύξησης του εισοδήματος διατηρήθηκε θετικός, ο οποίος θα ήταν πολύ υψηλότερος αν δεν υπήρχαν οι αρνητικές επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας της ανατίμησης του λεκ έναντι του ευρώ και του δολαρίου ως κύρια νομίσματα που χρησιμοποιούνται για εισαγωγές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου