Υπόθεση Μπελέρη: Ο ορισμός της εθελοτυφλίας και χειραγώγησης της αλβανικής δικαιοσύνης

Υπόθεση Μπελέρη: Ο ορισμός της εθελοτυφλίας και χειραγώγησης της αλβανικής δικαιοσύνης

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργός, Genc Pollo, ανέλυσε σε άρθρο του στην αλβανική εφημερίδα Panorama την παρακρατική σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, τονίζοντας πως η σκευωρία αποτελεί προσωπική υπόθεση του Ράμα, ο οποίος χειραγωγεί και κρατάει τα χαλινάρια των θεσμών και των οργάνων δικαιοσύνης, κρατώντας έτσι, με το ζόρι τη Χιμάρα τσιφλίκι του.

Όπως αναφέρει, σε πολλές περιπτώσεις η αλβανική δικαιοσύνη δεν ήθελε να δει και να χρησιμοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία, όσον αφορά σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών εγκλημάτων στη Dibra του 2016, όπου ο κατάλογος των κατηγορουμένων ήταν απλωμένος σαν κορδόνι και οι ποινές δόθηκαν μόνο «με περιοριστικά μέτρα».

Η αλβανική δικαιοσύνη είπε δημόσια ψέματα για τα στοιχεία που υπήρχαν στον φάκελο της έρευνας για τον Μπελέρη, όπως στην περίπτωση του εκλογικού περιστατικού στο Ελμπασάν, τον Απρίλιο του 2021.

Αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα, κανείς δεν είχε πει ότι οι κατηγορίες (αστυνομία/εισαγγελία) είχαν κατασκευαστεί, παραποιηθεί και ακόμη δε, εναντίον ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης. προσθέτοντας εδώ έναντι αντιπάλου υποψηφίου, νικητή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τον οποίο συνέλαβε 30 ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Το τελευταίο δεν συνέβη ποτέ κατά τη διάρκεια του πλουραλισμού μετά το 1991 καθώς και κατά τις δημοκρατικές περιόδους του Αλβανικού Κράτους μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Ποια είναι τα γεγονότα;

Ο Μπελέρης αντιμετωπίζει ακραίες λεκτικές επιθέσεις από τον Ράμα.

Δύο μέρες μετά τη συγκέντρωση του Ράμα στη Χιμάρα, η Αστυνομία συλλαμβάνει τον Μπελέρη τα μεσάνυχτα, κατηγορούμενος για εξαγορά ψήφων. Οι εισαγγελείς της Αυλώνας σκύβουν το κεφάλι τους και γράφουν το πρόσχημα ότι ο AR κατήγγειλε τον Μπελέρη και αμέσως του δόθηκε η ιδιότητα του «εξουσιοδοτημένου», ασκώντας υποκλοπή. Μάλιστα, ο Α.R. είναι ένα άτομο που είχε καταδικαστεί πριν από χρόνια για εξαπάτηση ανηλίκων. Η εισαγγελία δεν θέτει στη διάθεση των συνηγόρων υπεράσπισης τις υποκλοπές που έκανε, παραβιάζοντας την ποινική διαδικασία. Κανένας μάρτυρας από τους «εξαγορασμένους ψηφοφόρους» δεν επιβεβαιώνει την εκδοχή του AR και της Αστυνομίας/Εισαγγελίας. Η Αστυνομία δεν πήρε ούτε την επιβεβαίωση καθαρίστριας, την οποία εκβίασε συλλαμβάνοντας μέσα στη νύχτα παρουσία των μικρών της παιδιών.

Το δικαστήριο της Αυλώνας, η SPAK και το ειδικό δικαστήριο κρατούν την Εισαγγελία στο χέρι και έβαλαν τον Μπελέρη στη φυλακή μαζί με έναν από τους συνεργάτες του, τον Παντελή Κοκαβέση. Η ειρωνεία είναι ότι το Εφετείο απελευθέρωσε τον Παντελή Κοκαβέση για τον οποίο ο ισχυρισμός λέει ότι υπάρχουν αποδείξεις και άφησε τον Μπελέρη στη φυλακή, για τον οποίο σύμφωνα με τον ισχυρισμό δεν υπάρχουν στοιχεία παρά μόνο η κατάθεση του AR. Η υπόθεση δεν κρίθηκε επί της ουσίας.

Σύμφωνα με τη νομική υπεράσπιση του Μπελέρη, ο AR στρατολογήθηκε από την αστυνομία για να προκαλέσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, προσφέροντάς του ψήφους έναντι χρημάτων (η πρακτική αυτή απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο: Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, άρθρο 294Α, 3. Επίσης, η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται όταν έχουν εξαντληθεί άλλα μέσα και όχι άμεσα όπως στην προκειμένη περίπτωση). Και αφού ο Μπελέρης δεν τον πλησίασε, ο AR προσέγγισε τον Κοκαβέση με ένα μικρόφωνο στην τσέπη.

Σε αυτό το σημείο, ο καθένας μπορεί να εμπιστευτεί το κόμμα που θέλει. Φαίνεται όμως ότι τα δεδομένα και η λογική είναι εναντίον των εκπροσώπων του κράτους.

Διότι η επιθυμία του Ράμα να κρατήσει πάση θυσία τη Χιμάρα με παραλίες και τουριστικά χωριά προβλήθηκε ανοιχτά και με μανία. Η αστυνομία/εισαγγελία ενήργησε κατά παράβαση του νόμου, με τάση και επιλεκτικότητα και επειδή δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο ενώπιον του Δικαστηρίου της Αυλώνας και των Τιράνων.

Δεν προχώρησε σε τέτοια ενέργεια εναντίον κανενός από τους υποψηφίους του κόμματος εξουσίας που έχει κάνει ρουτίνα την εξαγορά ψήφων. Ούτε καν εναντίον άλλων υποψηφίων της αντιπολίτευσης, εκτός από αυτόν της Χιμάρας όπου υπήρχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και όπου οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν ελπιδοφόρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου