Έναρξη άσκησης “Defender Europe 23” - 24 χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ σήμερα στην Αλβανία

Έναρξη άσκησης “Defender Europe 23” - 24 χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ σήμερα στην Αλβανία

Η Αλβανία φιλοξενεί για δεύτερη φορά τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Ευρώπη, το «Defender Europe 23». Η κοινή πολυεθνική άσκηση θα πραγματοποιηθεί από σήμερα στα Τίρανα έως τις 3-2 Ιουνίου. Η άσκηση θα καταδείξει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να αναπτύξει γρήγορα μάχιμα στρατεύματα και όπλα στο ευρωπαϊκό τερέν.

Η άσκηση «Defender Europe 23» είναι στρατηγικής σημασίας όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο μέσω της υψηλής ετοιμότητας και της λειτουργικότητας. Σκοπός της συμμετοχής των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή την άσκηση με 800 στρατιώτες θα είναι να επιδείξουν την ικανότητα φιλοξενίας, συντονισμού και εκπαίδευσης με αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον. Προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποδομές και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα θέσουν στη διάθεσή τους τον εναέριο χώρο, τον θαλάσσιο χώρο καθώς και το εθνικό πεδίο εκπαίδευσης της Biza στο Martanesh, τη βάση του Zall Herri και αυτή της Farke.

Ξεκίνησαν, λοιπόν, οι εργασίες με στόχο τον συντονισμό της μεταφοράς και μετακίνησης στρατιωτικών νηοπομπών με χιλιάδες στρατιώτες και τακτικά οχήματα πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια του «Defender 21», στην τακτική αεροπορική βάση Kuçova εγκαταστάθηκε το αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Patriot. Η κοινή πολυεθνική άσκηση «Defender 23» ηγείται της Διοίκησης Στρατού των ΗΠΑ για την Ευρώπη (USAEUR) και θα επιδείξει τις διαδραστικές ικανότητες των Ηνωμένων Πολιτειών με συμμαχικούς και εταίρους στρατούς του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή 7.000 αμερικανών στρατιωτικών, καθώς και 17.000 στρατιωτών, από 20 χώρες μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ και θα επεκταθεί στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σλοβενία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου