Συνάντηση Δένδια με τον Έλληνα πρέσβη των ΗΠΑ για το ζήτημα Μπελέρη

Συνάντηση Δένδια με τον Έλληνα πρέσβη των ΗΠΑ για το ζήτημα Μπελέρη

Σαφές μήνυμα προς τα Τίρανα, ότι η Αθήνα παρά τις εκλογές της Κυριακής, δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση της καταπίεσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να εξαντληθεί σε ορισμένες δημόσιες δηλώσεις.

Γι’ αυτό και χθες το απόγευμα, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος μετέβη στην Αλβανία προκειμένου να συναντηθεί με τον δήμαρχο Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη και τον Παντέλη Κοκαβέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους δύο κρατούμενους ομογενείς έχει ήδη ζητήσει να έλθει σε επαφή και η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία και διατηρεί διαρκή επικοινωνία με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους. Η κ. Καμίτση τελικά συνάντησε τον κ. Μπελέρη με τον οποίο και συνομίλησε επί μακρόν. Πρακτικά, η παρουσία του κ. Λαλάκου στην Αλβανία στοχεύει και στην εξέταση των επόμενων ενεργειών χειρισμού της υπόθεσης, με βάση μάλιστα και τις προβλέψεις του αλβανικού νομικού συστήματος. Οι ενέργειες αυτές, στις οποίες οι διπλωμάτες έχουν αποδυθεί έπειτα από σχετικές εντολές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην υπενθύμιση όλων των τελευταίων διεργασιών και συζητήσεων που έχουν γίνει μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές ο κ. Δένδιας συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνη, προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο η Αθήνα τηρεί αυτή τη σκληρή στάση έναντι των Τιράνων. Από την Ελλάδα έχει ήδη τονιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στους ευρωπαίους εταίρους όσο και στην Ουάσιγκτον ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να αποδεχθεί καμία έκπτωση στα δικαιώματα των ομογενών της Χειμάρρας και των υπόλοιπων περιοχών της Αλβανίας όπου κατοικούν μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η βαρύνουσα αμερικανική επιρροή στα Τίρανα θα ενεργοποιηθεί προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση Ράμα να κινηθεί κατά τρόπο περισσότερο ήπιο. Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πρώτη στιγμή κράτησε ίσες αποστάσεις στο ζήτημα, καθώς θεωρείται ως ρωγμή στην εικόνα του ΝΑΤΟ και μάλιστα ανάμεσα σε δύο συμμάχους οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ενεργά την Ουκρανία.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν στα επόμενα 24ωρα ή και ημέρες, θα ακολουθήσουν και διμερείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, εκ των πραγμάτων σε υπηρεσιακό επίπεδο, καθώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων βρίσκονται εν αναμονή αντικατάστασής τους μετά τη Δευτέρα. Φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση εκλογικής εκκρεμότητας στην Ελλάδα ήταν σημαντικός παράγοντας στάθμισης για τις κινήσεις της κυβέρνησης Ράμα. Ως εκ τούτου η παρουσία του κ. Λαλάκου στην Αλβανία δίνει ένα μήνυμα συνέχειας του κράτους. Πάντως η κατάσταση στις περιοχές όπου κατοικούν οι Έλληνες ομογενείς παραμένει σε κάποιες περιπτώσεις τεταμένη. Χθες ομογενής Φιόρης Μπέλης κατήγγειλε ότι οι αλβανικές αρχές έκριναν προσχηματικά και παράνομα κτίριο που του ανήκει στο χωριό Δρυμάδες ως ακατάλληλο και έστειλαν μπουλντόζες για να το κατεδαφίσουν, λέγοντας πως αυτό συμβαίνει διότι κατά τις δημοτικές εκλογές ήταν καταμετρητής στο συνδυασμό του Μπελέρη.

Η Καθημερινή

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου