Το σπήλαιο της Χιμάρας ανάμεσα σε μπάζα και χώματα

Το σπήλαιο της Χιμάρας ανάμεσα σε μπάζα και χώματα

Το σπήλαιο που βρίσκεται στο κέντρο της Χιμάρας, τα Σπήλαια, αποτελεί προστατευόμενο από το κράτος μνημείο, ζωτικής σημασίας για την ιστορία της πόλης. Το μνημείο αυτό δυστυχώς μπαζώνεται από οικοδομές ιδιωτών.

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1939, ενώ το 1963 κηρύχθηκε πολιτιστικό μνημείο, αφού διαπιστώθηκε ότι κατοικήθηκε μέχρι και τη Νεολιθική Εποχή.

Οι κάτοικοι της Χιμάρας εγείρουν ανησυχίες. Σύμφωνα με τους ίδιους, το να του ρίχνουν χώμα και να το σκυρώνουν είναι σκάνδαλο.

Κατηγορούν την τοπική αυτοδιοίκηση της Χιμάρας, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους, για προσωπικά συμφέροντα κάποιων πολιτών, σκεπάζει το σπήλαιο με μπάζα, με αποτέλεσμα να χάσει τη σημασία και την ιστορική του αξία.

Απαιτούν περισσότερη προσοχή για το σπήλαιο, για το οποίο ο μύθος αναφέρει ότι ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, συνάντησε εκεί τον Κύκλωπα Πολύφημο.

Η απαράδεκτη αδιαφορία του αλβανικού κράτους έχουν αφήσει στο έλεος του χρόνου και των επιτηδείων την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η μοναδικότητά του έστω και αργά πρέπει να συγκινήσει του αρμόδιους φορείς.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου