Έντονα αυξημένη η οικονομική ανισότητα στην Αλβανία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Έντονα αυξημένη η οικονομική ανισότητα στην Αλβανία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναλύει ότι η ανισότητα στην Αλβανία έχει αυξηθεί περαιτέρω μετά το έτος πανδημίας και ότι μαζί με το Μαυροβούνιο έχουν το υψηλότερο επίπεδο ανισότητας στην περιοχή.

Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι ελαστική, καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Στο νέο έγγραφο τετραετούς συνεργασίας με την Αλβανία, η Τράπεζα ανέλυσε ότι η ανισότητα είναι παρούσα σε όλες τις περιοχές.

Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 70% της συνολικής κατανάλωσης για το 25% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα. Επίσης, αυτή η ομάδα οικογενειών ήταν επίσης εκτεθειμένη στην αύξηση των τιμών των ενοικίων και των δημοτικών τελών υπηρεσιών.

Η φτώχεια παραμένει μια οδυνηρή πραγματικότητα για σημαντικό μέρος της Αλβανίας και οι τελευταίες κρίσεις έχουν αυξήσει περαιτέρω το φαινόμενο. Η τράπεζα επεσήμανε ότι οι περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας προσφέρουν χαμηλούς μισθούς και περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Οι καλές θέσεις εργασίας είναι σπάνιες και παραμένουν απρόσιτες για πολλούς αποφοίτους που έχουν τις σχετικές δεξιότητες και γνώσεις.

Η τράπεζα ανέλυσε ότι η ανισότητα έχει αυξηθεί, ειδικά στις αγροτικές περιοχές και στις φτωχές ομάδες. Η οικονομική μετανάστευση είναι υψηλή και στερεί περαιτέρω τη χώρα το ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό. Για όσους μένουν, η ποιότητα ζωής έχει υποχωρήσει λόγω της ρύπανσης στις αστικές περιοχές και της ανεπαρκούς παροχής δημόσιων υπηρεσιών λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Στις αγροτικές περιοχές, οι ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες υπονομεύουν τις ίσες ευκαιρίες.

Από την άλλη πλευρά, το αλβανικό σύστημα κοινωνικής προστασίας είναι περιορισμένο στην ικανότητά του να ανακουφίσει τη φτώχεια. Η πανδημία ανέδειξε την έκθεση των φτωχών σε κραδασμούς και με τη σειρά της ανέδειξε τις ελλείψεις στα συστήματα κοινωνικής προστασίας. Οι δαπάνες για κοινωνική προστασία στην Αλβανία αυξάνονται συνεχώς, αλλά σχετίζονται κυρίως με τις δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση, ενώ οι δαπάνες για κοινωνική πρόνοια και την ανεργία είναι χαμηλές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου