Συμφωνία Κοσόβου - Σερβίας για τους αγνοούμενους πολέμου

Συμφωνία Κοσόβου - Σερβίας για τους αγνοούμενους πολέμου

Το Κόσοβο και η Σερβία συμφώνησαν για τους αγνοούμενους πολέμου, σύμφωνα με δήλωση τον εκπρόσωπο του Κοσόβου Petar Petkovic, μετά την τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Besnik Bislim και τον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Miroslav Lajcak.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Μπισλίμι είπε ότι τα μέρη συμφώνησαν ότι η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου.

Σε αυτή την συνάντηση, σύμφωνα με τον Πέτκοβιτς, θα εγκριθεί επίσημα το κείμενο της δήλωσης για τους αγνοούμενους, για την οποία είπε ότι συμφώνησαν στις Βρυξέλλες.

Ο Μπισλίμη είπε επίσης ότι στο Κόσοβο συζητήθηκε το θέμα της επαναταξινόμησης των πινακίδων των αυτοκινήτων.

Σχετικά με αυτό το θέμα, ο Πέτκοβιτς είπε ότι επεσήμανε την παραβίαση της συμφωνίας για τις πινακίδες.

Ο Πέτκοβιτς είπε ότι έγινε λόγος και για συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Πρόσθεσε ότι έγιναν συζητήσεις και για την ενέργεια και ότι συμφωνήθηκε να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες για τις υπηρεσίες διανομής.

Πριν από αυτή τη συνάντηση, ο Λάιτσακ είχε συναντήσει χωριστά τους εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, ενώ είχε συναντηθεί και με τον Ανώτερο Σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Derek Chollet.

Η ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο (κάηκαν αυτοκίνητα με σερβικές και κοσοβάροκες πινακίδες) δεν θα επηρεάσει τη συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών της Πρίστινα και του Βελιγραδίου.

Η Ένωση χαρακτήρισε τη συμφωνία μετάβαση σε μια νέα φάση του διαλόγου, από τη φάση της κρίσης σε μια φάση ομαλοποίησης. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στο βορρά επανέφεραν τον φόβο αναζωπύρωσης των εντάσεων.

Το βράδυ του Σαββάτου, τρία αυτοκίνητα κάηκαν στο Leposaviq, έναν δήμο που κατοικείται από Σέρβους κατά πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Δύο από τα αυτοκίνητα έφεραν πινακίδες Κοσόβου, ενώ το ένα με πινακίδες Βελιγραδίου. Στη συνέχεια, η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε μέλος της σερβικής κοινότητας στη Βόρεια Μιτρόβιτσα με την υποψία ότι, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στο συμβάν.

Η συνάντηση Μπισλίμι-Πέτκοβιτς είναι η πρώτη μετά τη συνάντηση στην Οχρίδα, όπου ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, και ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή της Συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Κούρτι και Βούτσιτς συμφώνησαν στο κείμενο της Συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων στις 27 Φεβρουαρίου.

Με τη μεσολάβηση της ΕΕ και την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων από το 2011.

Έχουν καταλήξει σε δεκάδες συμφωνίες, αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί και τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου