Οδηγίες έκδοσης ή ανανέωσης αλβανικής ταυτότητας εν όψει εκλογών

Οδηγίες έκδοσης ή ανανέωσης αλβανικής ταυτότητας εν όψει εκλογών

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και για ακόμη μια φορά, τα χρόνια προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στα χωριά μας.

Ουσιαστικά πρόκειται για δυο ζητήματα που έχουν ως κοινό παρονομαστή την αμέλεια αρκετών Βορειοηπειρωτών για τα χωριά τους και το μέλλον τους. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στη μη εγγραφή των τέκνων που γεννήθηκαν στην ελληνική επικράτεια στα ληξιαρχεία των χωριών μας και την μη έκδοση ή ανανέωση των αλβανικών ταυτοτήτων (karte identiteti). Αυτά φυσικά δεν απαιτούνται μόνο για τις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και για την συμμετοχή στην εξίσου σημαντική επικείμενη απογραφή πληθυσμού της Αλβανίας που αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Με αφορμή τις τοπικές εκλογές του Μαίου, στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τους τρόπους έκδοσης και ανανέωσης αλβανικής ταυτότητας (karte identiteti), η κατοχή της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Σε περίπτωση που η ταυτότητα έχει λήξει, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να την ανανεώσει με δυο τρόπους:

  • Στο ληξιαρχείο του δήμου, όπου παραδίδει την ληγμένη ταυτότητα μαζί με παράβολο των 1500LEK (περίπου 15€) το οποίο μπορεί να το προμηθευτεί από το ταχυδρομείο. Στη συνέχεια ο υπάλληλος κάνει την διαδικασία της αίτησης για την ανανέωση της ταυτότητας και η παραλαβή της μπορεί να γίνει εντός 15 ημερών αυτοπροσώπως από τον αιτούντα. Όποιος επιθυμεί να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα στις εκλογές της 14ης Μαίου, μπορεί να παραλάβει την ταυτότητα του έως και την Παρασκευή 12 Μαΐου.
  • Μέσω της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα με κόστος 140 ευρώ. Η διαδικασία αφορά υποχρεωτικά την έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου μαζί και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει το ραντεβού του με την Πρεσβεία μέσω της πλατφόρμας e-albania όπου θα πρέπει να έχει φτιάξει πρώτα λογαριασμό. Εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας 20 – 25 ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να εκδώσει για πρώτη φορά ταυτότητα:

Θα πρέπει να μεταβεί στο ληξιαρχείο της Χιμάρας με δυο έγχρωμες φωτογραφίες και το παράβολο των 1500LEK (περίπου 15€) το οποίο μπορεί να το προμηθευτεί από το ταχυδρομείο. Σε διάστημα 15 ημερών από την αίτηση παραλαμβάνει την ταυτότητα.

Η περίοδος του Πάσχα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους επισκεφθούν τα χωριά τους να ανανεώσουν παράλληλα τις ταυτότητες τους. Τα ληξιαρχεία στην Αλβανία θα λειτουργήσουν κανονικά και την Μεγάλη Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου