Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στη Σερβία - Στο επίκεντρο τα Δ. Βαλκάνια

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στη Σερβία - Στο επίκεντρο τα Δ. Βαλκάνια

Η Σερβία είναι βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, επισήμανε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΄΄Politika΄΄ του Βελιγραδίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, από σήμερα 27 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του Σέρβου ομολόγου της Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμοιβαία επωφελής επένδυση στρατηγικής φύσης, τόσο για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή είναι η θέση που η Ελλάδα έχει υποστηρίξει και προωθήσει με συνέπεια επί δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια» τονίζει η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζει την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατηγική σημασία της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων. Δηλαδή, την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προκλήσεις που προσπαθούν να μας επιβάλουν δυνάμεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων» επισημαίνει στη συνέντευξή της στην ΄΄Politika΄΄ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην ερώτηση της ΄΄Politika΄΄ για την στάση της Ελλάδας σχετικά με τα καθεστώς του Κοσόβου και τις σχέσεις της Αθήνας με την Πρίστινα η ΠτΔ αναφέρει: «Η θέση της Ελλάδας, ενός από τα λίγα μέλη της ΕΕ που δεν αναγνώρισε τη μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, παραμένει η ίδια. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, πέρα από τη γνωστή θέση της για το καθεστώς του Κοσόβου και πιστή στην πολιτική της στα Δυτικά Βαλκάνια, ακολουθεί μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με το Κόσοβο, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην συνέντευξη της στην εφημερίδα ΄΄Politika΄΄ αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς και στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ν/Α Ευρώπης.

«Δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στον ενεργειακό τομέα και στην αλυσίδα ανεφοδιασμού αερίου, η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο – συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της Ν/Α Ευρώπης – προωθώντας έργα διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου.

Με δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, την δημιουργία μιας άλλη στην Κόρινθο και πιθανότατα στο Βόλο, ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω» επισημαίνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Σερβία. Αύριο θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στην συνέχεια με την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς. Το απόγευμα Τρίτης θα επισκεφτεί το Κοινοβούλιο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Βλαντιμίρ Όρλιτς. Η επίσκεψη της στην Σερβία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου και την ξενάγηση στον ΄΄Πύργο Νεμπόισα΄΄ όπου θανατώθηκε ο Έλληνας επαναστάτης και σήμερα λειτουργεί ως μνημειακός, εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στην Επανάσταση των Ελλήνων και των βαλκανικών λαών για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου